Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania de Apă Arieș – Furnizor de civilizație. O poveste de succes despre investiții cu finanțare europeană

Compania de Apă Arieș, înființată în anul 2007, este Operatorul Regional din regiunea Turda – Câmpia Turzii, județul Cluj. Principalul domeniu de activitate al operatorului este tratarea-furnizarea apei potabile, respectiv colectarea-epurarea apei uzate din două municipii, Turda și Câmpia Turzii, și 12 comune: Mihai Viteazu, Viișoara, Săndulești, Luna, Tritenii de Jos, Petreștii de Jos, Ploscoș, Ciurila, Călărași, Aiton, Tureni și Moldovenești. Totalul populației din aria de operare este de aproximativ 100.000 de locuitori. Compania de Apă Arieș furnizează apă potabilă către circa 25.000 de clienți.

Investiții POIM

În ultimii ani am continuat implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda- Câmpia Turzii” care a avut o valoare de peste 130 de milioane de euro la semnare, însă, după etapizare valoarea investițiilor va fi de 158 de milioane de euro. Proiectul realizat cu ajutorul unei finanțări europene nerambursabile și contribuție zero din partea operatorului, a permis continuarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda-Câmpia Turzii și va conduce la o creștere considerabilă a calității serviciilor oferite întregii populații deservite.

În urma implementării, prin investiţiile în infrastructura de apă, se vor îndeplini cerinţele privind calitatea apei potabile, iar gradul de acoperire cu servicii de apă potabilă va fi de 99,15% în toată zona deservită.

Chiar dacă ne-am confruntat în permanență cu foarte multe provocări și dificultăți în implementarea proiectului, generate de degradarea unor aspecte socio-economice relevante, cum ar fi intrarea în insolvență sau falimentul anumitori asiguratori și constructori, probleme cu lanțurile de aprovizionare, creșterile prețurilor materialelor sau lipsa acută a forței de muncă, am întreprins permanent eforturi pentru a găsi soluții. În momentul de față, în zona urbană, contractele aferente municipiului Turda au un stadiu fizic de aproximativ 90%, iar contractul din municipiul Câmpia Turzii are un stadiu fizic de circa 97%. Proiectul european de investiții derulat de CAA are o importanță deosebită și pentru zona rurală cuprinsă în arealul deservit de operator, accesul la infrastructura de apă și canalizare reprezintă un aspect esențial în ceea ce privește calitatea vieții locuitorilor, un pas semnificativ spre civilizație.

Investițiile care vor fi realizate prin ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda-Câmpia Turzii”:

  • Investițiile în sistemul de alimentare cu apă potabilă cuprind 161,51 de km de aducțiuni de apă, din care 131,2 km reabilitare și 30,31 km extindere, peste 74 de km de rețele de apă reabilitate, circa 121 de km de rețele de distribuție noi de apă potabilă, două surse subterane reabilitate, 13 puțuri reabilitate, patru stații de tratare noi, două stații de clorinare noi, cinci rezervoare de înmagazinare noi și trei reabilitate, 24 stații de pompare noi și o stație reabilitată, sistem SCADA.
  • Investițiile în sistemul de canalizare menajeră cuprind 117,22 km extinderi de rețele de canalizare, 48,06 km de rețea de canalizare reabilitată, 13,68 km de conductă colectoare de transfer nouă, 13,78 km de conducte de refulare, construirea a 48 de stații de pompare apă uzată și trei reabilitate, două stații de epurare locale și o stație de compostare a nămolului în Stația de epurare Câmpia Turzii.

Beneficii economice, sociale și de mediu ale proiectului:

  • Peste 15.000 de gospodării vor fi conectate la reţelele de distribuţie a apei şi vor beneficia de apă potabilă conformă cu prevederile legislaţiei în vigoare;
  • Se îmbunătăţeşte starea generală a râurilor pe o lungime totală de 57 km, ca urmare a prevenirii poluării;
  • Economii de costuri pentru clienţii care nu mai trebuie să se bazeze pe puţuri private, pompe private, fose septice şi nu mai trebuie să cumpere apă îmbuteliată;
  • Economii de costuri pentru operator prin optimizarea sistemului.

Evoluție financiară

În ultimii ani, Compania de Apă Arieș a evoluat și s-a dezvoltat semnificativ, acest lucru fiind evidențiat în cifre. Astfel, cifra de afaceri a crescut de la 45,5 milioane de lei în anul 2022 la 55,7 milioane de lei în anul 2023, iar estimările pentru anul 2024 se conturează în jurul valorii de 65 milioane de lei.

Economie circulară

Stația de compostare a nămolului din Stația de Epurare de la Câmpia Turzii este un proiect unic în România. Stația de compost în hală închisă, cu tratarea aerului viciat prin biofiltru, este prima de acest gen de la noi din țară. Nămolul este transformat în compost, iar tot aerul rezultat din acest proces se tratează prin biofiltru, acest lucru reducând poluarea aerului din zonă, eliminând disconfortul pentru gospodăriile din vecinătatea instalației. Stația transformă nămolul rezultat în urma epurării apelor în compost ce poate fi reutilizat în agricultură și întreținerea spațiilor verzi. Practic, urmând pașii exacți ai economiei circulare, stația închide ciclul unui deșeu, și anume nămolul, transformându-l într-un produs util. Stația de compostare a nămolului are o capacitate de 3.760 tone/an, echivalent a circa 10,30 tone/zi, operabilă 24 h/zi (tratare biologică, fără manipulare), 350 zile/an.

Compostarea este un proces de degradare prin auto-încălzire (exotermă) care depinde în principal de amestecul de materiale, umiditate, volum și distribuția mărimii particulelor, precum și gradul de agitare și aerare. În cadrul stației de compostare se amestecă masa verde (deșeuri verzi, paie) cu nămolul provenit din epurarea apei uzate. Astfel, dintr-un deșeu nepericulos vom obține în urma compostării un material fertilizant bio, folosit în agricultură, horticultură și spații verzi.

Tot în anul 2023 am depus noi aplicații și am obținut finanțare pentru producerea de energie electrică prin parcuri fotovoltaice și prin microhidrocentrale, cât și pentru digitalizare.

Digitalizare

Proiectul „Inițierea digitalizării activității Companiei de Apă Arieș S.A prin achiziția de echipamente și software în vederea dezvoltării sistemului de management al pierderilor de apă” a demarat în luna februarie a anului trecut, investiția propusă având la bază o analiză temeinică ce a rezultat în urma realizării Strategiei de Digitalizare – Planului de transformare digitală. Dezvoltarea unei platforme digitale care va conduce la modernizarea activității Companiei de Apa Arieș S.A, urmată, în mod natural, de o creștere a complexității proceselor operaționale asociate și a tehnologiilor utilizate pentru gestionarea acestora. Transformarea digitală permite îmbunătățirea performanței activelor și proceselor, asigurând în același timp sustenabilitatea serviciului la nivel tehnic, financiar și de mediu. Am urmărit implementarea unei soluții care să permită integrarea cu aplicațiile de gestiune operațională a apei, de gestionare a clienților și cu alte instrumente ale unor terțe părți, atunci când este necesar, cum ar fi: CMMS, ERP, CIS, AMI, loggere, SCADA, GIS etc. Practic, acest proiect este un pas important către digitalizarea completă a tuturor proceselor operaționale ale companiei, fapt ce va duce la un management al pierderilor de apă mult mai bun, rezultând implicit reducerea acestora și prezervarea resurselor de apă. Totodată ne va permite un management proactiv al activelor care va avea beneficii economice și operaționale pe termen lung.

Rezultatele preconizate:

  • Extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a sistemelor de apă și canalizare (automatizări, contorizări, echipamente) pentru monitorizarea pierderilor;
  • Achiziția și montarea a 7.331 de contoare de ultimă tehnologie și 22 debitmetre;
  • Software integrat pentru digitalizarea activității de furnizare a serviciilor de apă și canalizare (sisteme de management al pierderilor, platforma digitală integrată/sistem informatic integrat) în vederea eficientizării activității OR și asigurării sustenabilității investițiilor;
  • Implementarea unui sistem informatic inteligent de sprijinire a deciziilor pentru procesarea și stocarea tuturor datelor despre active;
  • Obținerea instrumentelor digitale necesare pentru a gestiona informațiile despre clienți pe o platformă digitală unică.

Economii de costuri

În luna iunie 2023 am semnat contractul de finanțare aferent proiectului „Creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu”, obiectul contractului fiind producerea de energie electrică din sursă regenerabilă solară și asigurarea parțială a necesarului de consum electroenergetic al echipamentelor și sistemelor de la Stația de epurare Câmpia Turzii și Stația de tratare Hășdate. Proiectul a fost elaborat în urma efectuării unor evaluări energetice preliminare ale potențialului de producere locală de energie din surse regenerabile pentru implementarea a două centrale fotovoltaice, pentru asigurarea parțială a auto-consumului de energie electrică pe timp de zi, necesar alimentării echipamentelor și utilajelor din cadrul celor două obiective de investiții. De asemenea, a fost vizată contribuția la obținerea independenței energetice prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu, reducerea consumului de energie electrică, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea intensității energetice, dezvoltarea unor sisteme de monitorizare a consumului de energie, creșterea eficienței energetice a activității economice, economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării surselor, mai ecologică şi mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează, printre altele, pe un nivel înalt de protecţie şi pe îmbunătăţirea calităţii mediului.

Rezultatele preconizate:

  • Prin acest proiect vor fi montate în total 2.563 de panouri fotovoltaice (1.806 de panouri la Staţia de Epurare Câmpia Turzii și 757 la Staţia de Tratare Hăşdate) ;
  • Tot în cadrul proiectului vor fi montate cinci hidroturbine (Stația de Tratare Hășdate, localitatea Cheia, municipiul Turda, localitatea Copăceni și localitatea Săndulești) pentru producerea energiei electrice prin utilizarea hidroenergiei, respectiv transformarea energiei hidraulice în energie mecanică și, ulterior, în energie electrică. Se estimează producerea unei cantităţi de energie electrică din sistemul de hidroturbine de aproximativ 775,26 MWh/an. Astfel, se va realiza o scădere a costurilor cu energia electrică cu impact asupra planului tarifar.

Avem în pregătire noi proiecte pe care le vom finanța din Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectele urmăresc continuarea ciclului investițiilor și în alte localități din arealul de deservire care nu au fost cuprinse în proiectele anterioare, ne vom focusa pe digitalizare, contorizare smart și modelare hidraulică, pe implementarea de proiecte pilot pentru a reduce cantitatea de apă nefacturată (NRW) și înnoirea parcului de utilaje și echipamente. Operatorul regional are planificat pentru intervalul următor ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda-Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020 – etapa II”, termenul de finalizare fiind decembrie 2027. Obiectul lucrărilor îl reprezintă extinderea și reabilitarea rețelor de apă și canalizare din regiunea Turda-Câmpia Turzii. Valoarea estimată pentru realizarea lucrărilor aferente etapei a II-a a proiectului este de circa 78,5 milioane de euro, fără TVA, având ca surse de finanțare disponibile Fondul de Coeziune, bugetul de stat și bugetul local.

Finanțările europene estimate aferente perioadei de programare 2021-2027 sunt în valoare de circa 120-130 milioane de euro, fără TVA, acoperind contractele având ca obiect extinderea și reabilitarea rețelor de apă și canalizare din regiunea Turda-Câmpia Turzii (etapa II – 78,5 milioane de euro) completate de o aplicație de finanțare nouă prin Programul Dezvoltare Durabilă în valoare de 40-50 milioane de euro. Focusul principal al acestui proiect nou este reprezentat de investiții în optimizarea activității operatorului (digitalizare/reducere NRW/reducerea amprentei de carbon).

Ca urmare a investițiilor cu finanțare europeană efectuate în ultimii ani, pierderile de apă din rețea au înregistrat deja scăderi considerabile. Astfel, în luna februarie 2024, procentul mediei pierderilor de apă din rețea la nivelul întregii arii de operare este de 25,85%. Comparativ, media pierderilor de apă la nivelul operatorului pe parcursul anului 2023 a fost de 35,42%, iar raportat la anul 2019 pierderile din rețea au scăzut cu circa 30%, o scădere semnificativă luând în considerare media pierderilor de apă din rețea la nivel național care se situează în jurul procentului de 50%. Cu toate acestea, având în vedere schimbarea condițiilor meteo, seceta, regimul pluviometric (în ultimii 15 ani cantitățile de precipitații au scăzut cu aproximativ 25% în zona noastră), în anii următori ne vom axa pe optimizare, pe grija față de mediu, protejarea surselor de apă și funcționalitatea acestora, pentru a putea asigura și a satisface nevoile comunității noastre la cele mai înalte standarde.

Responsabilitate socială

Consecventă în sprijinirea și promovarea comunității locale, Compania de Apă Arieș susține proiecte din domenii cum ar fi: educație, protecția mediului, sport, sănătate și cultură. Compania de Apă Arieș dezvoltă programe de implicare socială, întreprinde acțiuni de solidaritate și se implică în acţiuni care vizează protecţia mediului, prezervarea resurselor de apă sau acțiuni cu caracter social. Ca operator regional, acceptăm responsabilitatea socială care ne revine și angajamentul față de oamenii din comunitatea pe care o deservim, iar prin intermediul acțiunilor întreprinse ne propunem să contribuim la o viață mai bună a comunității noastre, acordând ajutor celor din jur, ținând cont de diversitatea socială.

Compania de Apă Arieș contribuie esențial la dezvoltarea durabilă a comunităţii pe care o deservește prin investiţii majore în infrastructura de apă şi apă uzată din aria de operare, dovedind astfel grija pentru apă și mediu, pentru oameni şi pentru un viitor mai bun.

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 128 a revistei Transilvania Business (11 aprilie-8 mai 2024), în capitolul special dedicat investițiilor în infrastructura de apă și canalizare, proiect ocazionat de Ziua Mondială a Apei

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

720 milioane de euro investiți de Compania de Apă Someș S.A

Articolul următor

S-a semnat contractul pentru Parcul de Specializare Inteligentă Ștei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share