Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (6) Crama La Salina

(…) Turistului potențial, atras de proiectul Țara Vinului, i-ar sta înainte multe podgorii de văzut, multe crame de vizitat, multe soiuri de vin nemaiîntâlnit de degustat și, poate, de luat la pachet pentru acasă. Ca să-și facă o idee cât de cât potrivită despre vinurile din Transilvania ar fi recomandabil să-și petreacă măcar o vacanță de vară aici, pentru că e „de muncă”. Nici noi, care am crescut aici nu le știm pe toate și încă avem parte de surprize grozave. În ultimii 10 ani au apărut câteva crame noi de un bun gust formidabil, cu soiuri de vin necunoscute sau mai puțin cunoscute și cupaje care te umplu de stimă pentru oenologii inspirați să le producă. Să luăm la rând câteva din aceste lăcașe ale vinului și să sperăm că duhul abstinenței ne va însoți la drum, încât să putem vizita cât mai multe crame.

CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (1)
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (2) Podgoria Jidvei
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (3) Domeniul viticol Apold Gorgandin

CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (4) Castel Vinum

CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (5) Domeniile Boieru de la Ciumbrud


Crama La Salina este între cele mai tinere apărute în județul Cluj, abia de șapte ani, din pasiunea și la inițiativa lui Simion Mureșan și Claudiu Sugar, care au dezvoltat un proiect în valoare de trei milioane de euro, prin care au regenerat arealul viticol de pe dealurile Durgău, unde se făcea viticultura încă de acum 2000 de ani, când aici își avea castrul și garnizoana Legiunea a V-a Macedonica.

Plantația viticolă, care a fost botezată „Dealurile Transilvaniei”, precum și crama se găsesc în apropiere de Salina Turda, de unde și denumirea. În vremea stăpânirii romane orașul Turda purta numele latinesc Potaissa, iar producătorii de vin ai „Dealurilor Transilvaniei” și-au botezat colecțiile cu terminația numelui localității, ISSA.

În cei șapte ani de când a luat ființă podgoria, lucrările au mers sistematic de la curățarea terenului și pregătirea lui pentru plantație, la amenajarea cramei și bazei vinicole, astfel: în 2011 s-a defrișat via veche, degenerată, au fost scoase sistemele de susținere impracticabile și a fost pregătit terenul pentru replantare; în 2012 au fost aduși și plantați butași de la pepinierele franceze Mercier și Herbinger; în 2013 a fost instalat sistemul de susținere al viei și s-a făcut prima tăiere a viei; în 2014 au mai fost plantate 9 hectare cu soiul Tschida adus din Austria, și s-a făcut primul vin din soiurile plantate în 2012; în 2015 s-a deschis oficial crama La Salina. Mărcile cu care a intrat pe piață crama La Salina sunt: ISSA Chardonnay Barrique din 2016, ISSA Pinot Noir din 2016, ISSA Rhein Riesling din 2017, ISSA Sauvignon Blanc din 2017, ISSA Pinot Noir Rose din 2017, ISSA Chardonnay din 2017.

Vianu MUREȘAN

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – Mai/Iunie 2019)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum arată primul complex spa din “capitala” Sălajului

Articolul următor

Soluțiile Fomco pentru industria auto

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share