Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

OMV are un proiect de centrală geotermală în Maramureș

Grupul petrolier austriac OMV va începe prospecțiunile de energie termală în localitatea Mireșu Mare în vederea amplasării unei centrale termoelectrice.
Centrală cu energie geotermală în Islanda | Foto: Delphi Pages

Grupul petrolier austriac OMV va începe prospecțiunile de energie termală în localitatea Mireșu Mare în vederea amplasării unei centrale termoelectrice.

Consiliul Județean (CJ) Maramureș va semna un memorandum de cooperare pentru producția energiei electrice din exploatarea resurselor geotermale cu trei entități, conform 2M News. Acestea sunt OMV Petrom, Grupul de Politici Energetice și Primăria Mireșu Mare. În fază incipientă, memorandumul are o durată de doi ani, însă este prevăzută posibilitatea prelungirii sale cu acte adiționale.

În zonă au fost identificate surse de energie geotermală pentru extracție, cu o temperatură de zăcământ estimată la 120-140 de grade Celsius. Producția de energie presupune o temperatură de intrare în centrală de 100 de grade și un debitul de apă termală de 200 mc/oră. Pentru început se vor completa prospecțiunile, după care se vor face forările, apoi centrala termoelectrică.

Islanda este cea mai avansată

Investiția în acest proiect depinde de rezultatul practic al forajelor. Energia geotermală are aproape zero emisii de dioxid de carbon în comparație cu cea obținută din cărbune, petrol sau gaz. Săparea unui puț reprezintă unul dintre principalele costuri în geotermie.

Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă obținută din căldura aflată în interiorul Pământului. Apa fierbinte și aburii, captați în zonele cu activitate vulcanică și tectonică, sunt utilizați pentru încălzirea locuințelor și producerea electricității. Islanda este cea mai importantă țară din lume care folosește energia geotermală.

Iazurile de decantare, teren pentru fotovoltaice

“În ceea ce privește energia geotermală, conform studiilor efectuate, în Maramureș avem un potențial crescut pentru astfel de investiții. Sunt convins că împreună cu specialiștii vom realiza o investiție de 15 MW/h. Apoi această capacitate de producție va fi dezvoltată la peste 200 MW/h. Acest lucru înseamnă investiții de sute de milioane de euro, bani privați care vor aduce județului investiții în cascadă.
Realizarea de parcuri fotovoltaice este, de asemenea, o investiție pe care o putem implementa în parteneriat cu OMV Petrom, având în vedere harta solară pentru producerea de energie, pe care suntem plasați la un nivel superior față de alte regiuni. În Maramureș avem 400 ha de teren, pe care se află halde de steril, iazuri de decantare miniere, care trebuie ecologizate oricum.
Ulterior putem construi pe aceste suprafețe parcuri fotovoltaice care ne vor asigura energie regenerabilă în județ. Am vizitat cu reprezentanții OMV câteva dintre iazurile de decantare aflate în vecinătatea municipiului Baia Mare care pot fi folosite pentru construirea de parcuri fotovoltaice”, relatează președintele CJ, Ionel Bogdan.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Companii sătmărene premiate cu trofeul The Voices of Business

Articolul următor

Independența financiară pentru o femeie – Cât te poate ajuta cariera de model de videochat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share