Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum s-a născut proiectul de lege privind ”lanțul scurt de aprovizionare”

În calitate de tânăr deputat, care simte pulsul generației din care face parte, prin proiectele legislative pe care le inițiez încerc să mențin trendul pentru județul meu și să îl extind la scară națională.
Parlamentarii Călin-Gheorghe Mătieș și Bogdan Gruia-Ivan

Datorită creșterii calității vieții din ultimii ani, Bistrița-Năsăud este unul dintre cele trei județe care cunoaște o creștere a populației, în timp ce restul țării se confruntă cu scăderea dramatică a locuitorilor.

În calitate de tânăr deputat, care simte pulsul generației din care face parte, prin proiectele legislative pe care le inițiez încerc să mențin trendul pentru județul meu și să îl extind la scară națională.

Securitatea alimentară a României, de care sunt profund preocupat, constituie unul dintre motivele pentru creșterea sănătății populației. Astfel, împreună cu prietenul meu, Călin Matieș, senator de Alba, și alături de alți colegi parlamentari, am inițiat legea ”lanțul scurt de aprovizionare”, prin care sprijinim producătorii locali și capitalul românesc, oferind românilor alimente și produse din surse locale.

Motivația pentru inițierea acestui act normativ constă în dorința de a nu-i priva pe tinerii pe care îi reprezint, de mâncarea sănătoasă românească, și de a-i determina să nu migreze spre Vestul european, iar pe cei plecați să îi conving să se întoarcă acasă.

Am fost un copil crescut la țară, obișnuit cu munca grea a țăranului român. Mama punea mereu alimente proaspete pe masă, cultivate în propria gospodărie. Sănătatea pe care o am astăzi o datorez satului în care am crescut, fermierilor care ne ofereau cele mai bune produse, a căror muncă trebuie în continuare susținută și promovată.

De aceea îmi doresc ca tinerii bistrițeni din zonele rurale să se întoarcă acasă, acolo unde sunt familia și prietenii lor. Sunt conștient că pentru acest lucru este nevoie ca ei să poată câștiga suficienți bani, încât munca în țările vestice să nu mai fie atât de atractivă. Aceasta este viziunea mea: să facem tot ceea ce putem pentru ca prezența producătorilor și procesatorilor din satele noastre și a desfacerii produselor locale să devină profitabilă. Doar așa tinerii din mediul rural vor rămâne în țară. Iată de ce am inițiat acest proiect de lege, pe care l-am numit “lanțul scurt de aprovizionare”.

”Lanțul scurt de aprovizionare” urmărește creșterea unui sistem alimentar corect, sănătos și prietenos cu mediul înconjurător, în acord cu Pactul Ecologic European și Strategia ”De la fermă la consumator” a Comisiei Europene. Este un circuit de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori.

Mai mult decât atât, ”lanțul scurt de aprovizionare” prevede obligativitatea achiziționării produselor alimentare din surse locale de către instituțiile statului în care se prepară ori servește mâncare gătită sau produse alimentare. Astfel, spitalele, unitățile de învățământ cu bloc alimentar, internatele, cantinele publice, unitățile militare și penitenciarele din județul Bistrița-Năsăud vor achiziționa alimente sau produse alimentare procesate, cu prioritate, de la producătorii locali care își desfășoară activitatea pe raza județului.

Până la 1 ianuarie 2024, minimum 75% dintre alimentele achiziționate trebuie să fie din sursă locală. Însă, spre exemplu, dacă anumite produse alimentare nu se găsesc în Bistrița-Năsăud, acestea vor putea fi achiziționate din județele vecine.

 

Odată cu adoptarea acestei legi, ”lanțul scurt de aprovizionare” va fi valabil pentru fiecare județ din țara noastră, care ne va aduce nu doar beneficii economice, dar ne va oferi în primul rând sănătate. În acest sens amintesc programul național ”laptele și cornul” și programul național ”Masa caldă”, prin care elevii vor primi mai multe bunătăți românești.

Un exemplu concret de bune practici îl reprezintă parteneriatul pe care l-am încheiat în 2 martie cu reprezentanții magazinelor Profi din Bistrița-Năsăud. Bunătățile gospodarilor din județul meu au ajuns datorită acestui parteneriat pentru prima dată pe rafturile unui supermarket, unde găsim deja toate bunătățile, care parcă sunt scoase din “cămara bunicilor” de la țară: de la povilă, dulcețuri, zacuscă, păstrăv, brânzeturi și mezeluri de casă, până la sucuri naturale și prăjituri. Prin urmare, acolo unde este bunăvoință, se produce schimbarea în bine.

Acesta este doar începutul unei schimbări alimentare sănătoase în România și a unui program prin care dorim ca tinerii din mediul rural să se întoarcă acasă. Iar împreună putem face mai mult. De aceea îmi doresc să extindem piața producătorilor locali și pe segmentul de fructe și legume, pentru a avea o populație sănătoasă și în creștere. 

Bogdan-Gruia IVAN
deputat de Bistrița-Năsăud

Bogdan-Gruia Ivan reprezintă noua generație în Parlamentul României, fiind cel mai tânăr deputat PSD din Transilvania. Parlamentarul este vicepreședintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor și membru în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a semnat contractul de execuție a Lotului 2 al Inelului Rutier Metropolitan

Articolul următor

Se licitează dreptul de superficie asupra terenului pe care va fi ridicată parcarea etajată din Nufărul Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share