Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Carei s-a dezvelit statuia poetului Kölcsey Ferenc, autorul imnului Ungariei

Preşedintele Ungariei, Novák Katalin, şi viceprim-ministrul României, Hunor Kelemen, au participat miercuri, 12 aprilie 2023, la dezvelirea statuii lui Kölcsey Ferenc în faţa Primăriei Carei.

 

Poetul Kölcsey Ferenc, cel care a compus Imnul Ungariei, a avut o statuie în mărime naturală, situată în apropierea intrării în castelul din Carei. Actuala statuie a fost amplasată în fața Primăriei Carei, pentru a aminti de anii petrecuți în Carei de Kölcsey Ferenc.

„Chiar dacă nu s-a născut în orașul nostru, autorul imnului Ungariei a fost, în perioada 1829-1834, secretar general al Comitatului Sătmar, care își avea sediul în Carei. Am mai accentuat faptul că în Carei ar trebui să aibă statui doar personalitățile care au locuit, au creat sau și-au desfășurat activitatea, chiar dacă pentru o perioadă mai scurtă de timp, în orașul nostru. În această ordine de idei a fost amplasată statuia lui Kölcsey Ferenc pe domeniul public al orașului, și urmează să dezvelim în cursul verii o statuie a pictorului, sculptorului și graficianului Aurel Popp. Acesta s-a născut în Căuaș și a urmat liceul în Carei, unde s-a împrietenit cu poetul Ady Endre. În numele acestei prietenii, și-a asumat reabilitarea casei memoriale Ady din satul Ady Endre (fost Mincențiu) ”, a declarat Eugen Kovacs, primarului Careiului.

„Aurel Popp și Ady Endre au trăit împreună, au fost prieteni indiferent de naționalitatea lor și au dialogat în limba respectului reciproc. Sunt convins că astfel de oameni trăiesc și în ziua de azi în Carei. Români, maghiari, șvabi, romi și aparținând altor naționalități, care își respectă reciproc istoria, cultura și limba, iar faptele lor oglindesc acest respect reciproc”, a adăugat primarul Careiului.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
O delegație formată din reprezentanți ai Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) și Federației Române de Fotbal (FRF) a inspectat arena în vederea verificării condițiilor oferite pentru desfășurarea Campionat European de Fotbal Under 21.

Cluj Arena, inspectat de UEFA

Articolul următor
Companiile NTT DATA Romania, Emerson Automation Solutions, BCR și Iulius Mall Cluj au intrat într-un parteneriat cu Facultatea de Științe Politice (FSPAC) Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean.

NTT DATA, Emerson, BCR și Iulius, partenere într-un laborator viu universitar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share