Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AROBS intră în proiectul Space Rider

AROBS Engineering a devenit partener industrial principal pentru verificarea și validarea independentă a Space Rider.
Modulul de reintrare de dimensiunea unui microbuz va ateriza sub o parașută dirijabilă | Foto: ESA

Compania este partenerul industrial principal și liderul consorțiului pentru verificarea și validarea independentă a software-ului.

AROBS Engineering, parte a grupului clujean, a devenit partener industrial principal pentru verificarea și validarea independentă a Space Rider, primul sistem european de transport spațial reutilizabil. Astfel de activități se vor desfășura în programul finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Obiectivul Space Rider este de a oferi Europei un sistem de transport spațial integrat, reutilizabil, accesibil și independent pentru accesul și întoarcerea de rutină din orbita joasă. Acesta va transporta încărcături utile pentru diverse aplicații, altitudini de orbită și înclinații.

Sistemul este format din modulul orbital AVUM și modulul de reintrare (RM). AROBS Engineering va fi liderul consorțiului responsabil pentru verificarea și validarea independentă a softului (ISVV), incluzând specificațiile tehnice, arhitectura, dezvoltarea codului și validarea sistemelor de testare pentru ambele module.

AROBS și partenerii săi vor efectua activități pentru a ajuta misiunea SpaceRider să asigure calitatea specificațiilor, proiectării, codării și testării setului complet de module software centrale pentru AOM și RM. Odată separat de AVUM, RM reutilizabil (vehicul de tip lifting body de dimensiunea unui microbuz) va ateriza cu o precizie de 150 m sub o parașută dirijabilă. Lansarea va fi efectuată cu racheta Vega-C.

Zborul inaugural, anul viitor

Space Rider va avea potențialul de a permite aplicații free-flying (experimente în microgravitație pentru farmaceutice, biomedicină, biologie, știință fizică); demonstrație și validare a tehnologiei în orbită pentru aplicații de explorare (roboți), observarea Pământului (instrumentare), știința Pământului (telecomunicații); aplicații de supraveghere (monitorizarea dezastrelor terestre, inspecția sateliților).

Vehiculul este considerat drept viitorul cercetării europene în orbita joasă a Pământului și în microgravitație, susținând dezvoltarea tehnologică pentru materiale, produse farmaceutice, observarea Pământului. Space Rider va fi o platformă pentru validarea și demonstrarea în orbită a noilor tehnologii.

După ce aterizează în siguranță pe Pământ, Space Rider va fi recondiționat pentru reutilizare, fiecare vehicul fiind proiectat pentru a efectua cel puțin cinci zboruri, fiecare durând două luni. În compartimentul de încărcătură cu control al mediului pot încăpea până la 600 kg sau 1.000 l de încărcătură utilă. Zborul inaugural este așteptat să aibă loc spre sfârșitul lui 2024.

Două companii italiene, în consorțiu

„Parteneriatul cu ESA are o importanță semnificativă pentru noi. Suntem foarte bucuroși să vedem că expertiza pe care am dobândit-o în soluțiile on-board software pentru misiunile spațiale, în ultimii 10 ani, poate fi utilizată pentru a asigura în continuare calitatea și fiabilitatea noilor nave spațiale ESA”, a menționat expertul în domeniul aerospațial Cosmin Stanciu, Business Group Manager al AROBS Engineering.

„Acest nou proiect validează înalta expertiză a colegilor noștri în domeniul aerospațial. Suntem mândri că vor fi implicați într-un proiect cu un impact semnificativ asupra viitorului industriei aerospațiale europene”, a declarat Voicu Oprean, fondatorul AROBS.

AROBS Engineering dezvoltă un software personalizat, având o înțelegere profundă a tehnologiei de rețelistică și a soluțiilor pentru viitorul sistemelor de avionică și aerospațiale. În consorțiul condus de AROBS Engineering sunt implicate echipe de la Intelligentia și Spazio IT, două companii italiene cu o experiență vastă în dezvoltarea de software pentru industria aerospațială.

Misiune de capturare a deșeurilor din spațiu

AROBS Engineering a anunțat că este unul dintre partenerii industriali ai ClearSpace și ai ESA pentru a oferi o soluție de software embedded pentru programul ClearSpace-1. În 2020, ESA a desemnat ClearSpace să construiască, lanseze și să zboare într-o misiune extraordinară de deorbitare pentru a captura o bucată mare de deșeuri spațiale, iar apoi să piloteze în siguranță obiectul în atmosfera Pământului.

AROBS Engineering oferă servicii premium de dezvoltare de software embedded clienților din 15 țări din Europa și America de Nord. Portofoliul de clienți al companiei include jucători globali semnificativi în domeniile aerospațial, maritim, medical și IoT industrial.

AROBS Transilvania Software este cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursa de Valori București în termeni de capitalizare. Aceasta furnizează servicii și soluții software pentru domeniile Automotive, Aerospace, Marine, Medical, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech, Intelligent Automation.

11.000 de clienți din Europa și Asia folosesc produsele software ale companiei. AROBS este prezentă în 11 locații din România și nouă din străinătate, cu 1.200 de specialiști și colaboratori.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum putem monitoriza sănătatea unei afaceri și care sunt pașii care o pot salva

Articolul următor
La ediția din acest an a Neversea au fost prezenți 277.000 de fani în cele patru zile de festival.

277.000 de participanți la Neversea. Apar biletele pentru viitoarea ediție

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share