Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuștești mai aproape de realizare

Pentru Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuștești, Societatea de Administrare a  Participaţiilor în Energie SA a inițiat procesul de consultare a pieței privind stabilirea valorii estimate respectiv a preţului estimativ pentru fiecare faza de proiect. De asemenea, se vor stabili durata de realizare a celor doua faze de proiect şi documentele necesare a fi puse la dispozitia prestatorului pentru realizarea celor doua faze.

Tot acum se vor identifica prestatorii care beneficiază de experienţa necesară  întocmirii documentaţiilor, pentru prestarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate în vederea stabilirii necesității şi oportunității realizării obiectivului de investiţii, identificarea scenariilor/opţiunilor tehnico-economice posibile şi selectarea unui număr limitat de scenarii/opţiuni fezabile pentru realizarea obiectivului. Acesta este realizarea de investiţii, a studiului de fezabilitate pentru analiza, fundamentarea şi propunerea a minimum două scenarii/opţiuni tehnico-economice diferite, cu recomandarea  justificată şi documentată a scenariului/opţiunii tehnico-economice optime pentru realizarea obiectivului de investiţii și a consultanței oferită beneficiarului pe parcursul derulării procedurilor de achiziție publică până la atribuirea contractului EPC, conform SAPE.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja scrie despre Hidrocentrala Tarniţa Lăpuștești

“Se numește Tarnița-Lăpuștești. Un proiect de decenii, care a fost adesea pomenit, încercat și uitat prin sertare. Mi-am asumat să facem tot posibilul pentru a transforma acest vis în realitate.
Despre ce este vorba, pe întelesul tuturor? Două lacuri, unul sus, unul jos. Când există exces de producție de energie electrică în sistemul național, apa va fi pompată în lacul de sus. Când sistemul va necesita o producție adițională de energie electrică, vom porni turbinele și apa va trece din lacul de sus în cel de jos. O “baterie naturală”.
Este exact genul de proiect de care România are nevoie, iar timpul lui a venit. Energie verde, investiție strategică, echilibrare de sistem. M-am consultat cu zeci de specialiști de la începutul mandatului — din Transelectrica, din companiile de sub autoritatea ministerului (SAPE, Hidroelectrica și multe altele). Și am stabilit să punem lucrurile în mișcare.
Zis și făcut. Astăzi SAPE a publicat anunțul prin care consultăm piața pentru a identifica cele mai bune soluții de proiectare a acestui obiectiv. Puterea instalată va putea fi până la 1GW (patru turbine de câte 250MW fiecare). El nu se va face de azi pe mâine, dar se va face. Cu bani europeni – ideal din Fondul pentru Modernizare – și investitori serioși. Și cu exploatarea tuturor studiilor pe care România le are cu privire la acest obiectiv, studii realizate în ultimele decenii, care trebuie aduse la zi (…).
Cu toată energia: înainte, împreună!” postează minstrul pe contul personal de social media.

Utilitatea Hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

SAPE menţionează că la nivelul anului 2030, există perspectiva dezvoltării și a altor tehnologii pentru stocarea energiei, de tipul acumulatorilor, dar acestea nu au, în acest moment, suficientă maturitate tehnologică pentru a fi implementate. Prin urmare, este obligatorie realizarea unei capacităţi de stocare cu puterea de pana la 1.000 MW în CHEAP Tarnița-Lăpuștești care să poată interveni în echilibrarea sistemului pe durate cuprinse între 4-6 ore.

Oportunitatea și necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare și pompaj (CHEAP) Tarnița -Lapuștești se bazează pe urmatoarele avantaje și funcțiuni asigurate pentru sistemul energetic național de o centrală de pompaj:

  • creșterea gradului de siguranță al SEN în contextul funcționarii în UCTE
  • transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf;
  • arbitrajul pieţei de energie electrică;
  • rezerva de avarie de scurtă durată;
  • rezerva de reglaj terțiar rapid și rezerva de reglaj terțiar lent;
  • reglajul frecvență-putere;
  • furnizarea de rezervă reactivă și reglarea tensiunii în SEN;
  • schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE;
  • repunere în funcțiune SEN- black start capability,- capacitatea de a restabili interconexiunile de rețea în cazul în care se produce o pană de curent;
  • implementarea și gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene.

Termeneul limită pentru depunerea ofertelor

Fiecare participant la acest proces de consultare a pieței va prezenta până la data de 08.08.2023, ora 12:00, o ofertă neangajantă estimativă cât mai detaliată și in concordanță cu cerințele atașate de SAPE anunţului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se va construi drumul de legătură dintre Autostrada Transilvania (A3) şi localitatea Tureni, judeţul Cluj

Articolul următor

EU GREEN – Profesori ai Universității din Oradea, la „Săptămâna cercetătorilor” în Angers, Franța

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share