Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Babeș-Bolyai” formează primii studenți din România în inteligența artificială

În primăvară, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a propus standardele naționale ARACIS pentru dezvoltarea programelor de AI la nivel de licență în România, iar din toamnă prima generație de 50 de studenți își începe formarea aici.

Prima generație de studenți la licență în inteligența artificială (AI) din țara noastră își începe studiile la Cluj-Napoca.

În primăvară, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a propus standardele naționale ARACIS pentru dezvoltarea programelor de AI la nivel de licență în România, iar din toamnă prima generație de 50 de studenți își începe formarea aici. Interesul a fost unul extrem de ridicat, cu aproape opt candidați pe un loc, deși programul este organizat într-o limbă de circulație internațională (engleză), potrivit conducerii UBB.

„Urmărind bunele practici internaționale, noi am considerat că AI s-a maturizat și în țară, astfel încât trebuie să iasă din logica de doar competență în specializarea informatică sau de supraspecializare la nivel de masterat, doctorat, postdoctorat și să devină o specialitate cu program de formare la nivel de licență.

În consecință, am propus noi standardele naționale, deoarece, atât istoria domeniului în țară, cât și excelența prezentului ne poziționează ca reper național în domeniu, cu prestigiu internațional. Deja cunoscutul “Institut UBB de AI” are parteneriate strategice și integrate cu actorii majori în domeniu (Microsoft, SAS, UiPath).

Organizarea oficiului național al European Institute of Innovation and Technology la UBB arată clar și recunoașterea internațională a prestigiului”, afirmă rectorul UBB, Daniel David.

„AI este prin tradiție mai ales parte a domeniului informatică (computer science). Dezvoltarea informaticii la UBB a dus în mod natural la această propunere, în condițiile în care: UBB are cea mai mare facultate de informatică din țară; cercetările în domeniul AI sunt proeminente la UBB, atât în zona de cercetare fundamentală (extrem de importantă pentru dezvoltări inovative), cât și în zona de aplicații (adesea în parteneriat cu actori economici, instituțonali majori); “Institutul UBB de AI” este un actor deja de referință la nivel național și internațional”, spune decanul Facultății de Matematică și Informatică, Anca Andreica.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Iulius Mall transformă bannerele publicitare în produse creative

Articolul următor
Experții imobiliari de la Blitz sunt de părere că în august prețurile și-au consolidat pozițiile câștigate anterior la nivel național, după ce tranzacțiile au scăzut simțitor în aprilie și iunie.

Piața imobiliară revine pe creștere în Transilvania și Banat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share