Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Emil Boc, către europeni: “Trebuie să golim centrele orașelor de mașini”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, a vorbit la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor (ERW), despre ridicarea calității vieții în marile orașe prin intermediul transportului nepoluant.
Primarul Clujului cere investiții mai mari în orașele mici și mijlocii din UE | Foto: EU/UE

Edilul clujean îndeamnă administrațiile din UE să ia decizii de limitare a circulației autovehiculelor prin mijlocul aglomerărilor urbane.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, a vorbit la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor (ERW) despre reținerea talentelor la nivel local și ridicarea calității vieții în mediul urban.

“Soluția la fenomenul Brain Drain (exodul “creierelor”) nu este să ucidem libertatea de mișcare, o religie a Uniunii Europene, ci să îl transformăm în Brain Gain (atragerea lor). Dacă investim în dezvoltarea calității vieții la nivel local, oamenii vor rămâne sau se vor întoarce în locurile din care provin. Altfel nu poți rezolva problema. Pentru aceasta ai nevoie de viziune, planuri și leadership”, a spus Boc.

“Uneori, ca primar sau consiliu local, trebuie să iei decizii care nu sunt pe placul comunității, să ți le asumi pe cele dificile, nu întotdeauna primite pozitiv. Mai ales când este vorba despre aglomerarea traficului, nu putem accepta toate mașinile în centru; altfel va fi ca mai demult, când se fuma peste tot în restaurant.

Acum câțiva ani se spunea că e imposibil să interzici fumatul în localuri; s-a dovedit apoi că este și posibil, și benefic. Deci trebuie să iei măsuri în spiritul calității vieții pentru cetățeni, chiar dacă nu sunt populare la prima vedere, dar care apoi se dovedesc optime: mai mult loc în centru pentru pietoni, copii sau parcuri.

Mașina e ca soacra: este parte a familiei, dar să nu îți controleze viața. La fel cu viața în oraș: mașina să stea unde îi este locul, dar în oraș să folosești transportul în comun și alte mijloace nepoluante”, le-a explicat edilul clujean invitaților de la Bruxelles.

La invitația comisarului european pentru politica regională, Elisa Ferreira, primarul Clujului a expus, la ERW, rolul orașelor mici și mijlocii și particularități privind provocările acestora, precum și oportunitățile pe care le au în comparație cu marile orașe sau cu metropolele.

ERW, cel mai mare eveniment dedicat politicii de coeziune în Europa, are loc în perioada 9-12 octombrie, la Bruxelles. Printre invitați figurează membri ai Comisiei Europene și Comitetului European al Regiunilor, autorități locale și regionale, actori cheie ai politicii de coeziune. Dezbaterile se concentrează pe problemele cu care se confruntă orașele și regiunile în contextul internațional în schimbare rapidă.

Temele abordate includ regiunile în tranziția postindustrială, reținerea talentelor pentru creșterea regională, înlăturarea barierelor în cooperarea transfrontalieră, perspectivele de viitor ale Europei și Ucrainei. Premiul Megalizzi – Niedzielski este  acordat jurnaliștilor promițători din Europa. Anul trecut, ERW a grupat 22.000 de participanți.

Călin POENARU
(Bruxelles)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se circulă pe Drumul Apusenilor. S-a făcut prerecepția

Articolul următor

Trei evenimente organizate de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni reunite sub titlul „Povestirile Trecutului din Prezent”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Topul universităților din România pe 2023

Ministerul Educației Naționale a făcut public Metarankingul Național aferent anului 2023. În exercițiul de metaranking specific anului 2023,…
Citeste mai mult

UMF Cluj Technology Transfer Days

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca revine pentru a treia oară cu evenimentul UMF Cluj Technology…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share