Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Statisticienii ies “în stradă” la Cluj

Protestul va continua în fiecare zi, pe perioadă nedeterminată, până când revendicările noastre vor fi soluționate, spun salariații DJS.

Salariații din cadrul Direcției Județene de Statistică (DJS) Cluj au decis să facă o acțiune de protest care se va desfășura începând cu 24 noiembrie.

“Protestul spontan va continua în fiecare zi, pe perioadă nedeterminată, până când revendicările noastre vor fi soluționate”, spun salariații de la DJS. Angajații din cadrul DJS își exprimă nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată, motiv pentru care declanşează protestul de oră, de la 12:00 la 13:00.

Nemulțumirile salariaților vizează neaplicarea memorandumului asumat de Guvernul României cu tema “Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”; nemajorarea salariilor personalului DJS Cluj, spre deosebire de cele din alte instituții publice; neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea altor ministere.

“În decurs de cinci ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Cluj a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%”, susțin angajații instituției clujene.

O altă revendicare este neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, “atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național sau teritorial, cât și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori”.

“Să nu uităm de cercetările statistice de interes naţional de tipul recensămintelor populaţiei şi locuinţelor și recensămintelor din agricultură, precum și de implicarea direcțiilor județene de statistică în organizarea și desfășurarea proceselor electorale. Toate aceste nemulțumiri determină salariații să părăsească DJS Cluj.

Deși unii dintre ei au reușit să-și găsească un alt loc de muncă nu au primit acordul conducătorului DJS Cluj pentru finalizarea transferurilor la alte instituții publice, aflându-se în imposibilitatea de a-și îmbunătăți condițiile de trai.

Din cauza salariilor mici posturile vacante nu se ocupă deoarece nu e nimeni interesat de a ocupa o funcție publică plătită atât de puțin și cu o activitate diversă, complexă, importantă și de amploare. Protestele vor continua zilnic, până când revendicările noastre vor fi soluţionate. Nu vom mai colecta și furniza date statistice din judeţul Cluj și vom refuza participarea la centralizarea rezultatelor alegerilor din 2024”.

Revendicările salariaţilor DJS Cluj

  1. Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Cluj la nivelul administrației publice centrale.
  2. Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Cluj.
  3. Mărirea schemei de personal a DJS Cluj corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.
  4. Exceptarea structurilor subordonate Institutului Naţional de Statistică (INS) de la procesul de desfiinţare / reorganizare / fuzionare sau transfer al activităţii, conform prevederilor legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Direcţiile teritoriale de statistică sunt instituţii subordonate ale INS, autoritatea desemnată ca principal producător de date statistice oficiale ale României şi organismul care reprezintă punctul de contact cu Comisia Europeană (EUROSTAT), cu privire la chestiuni statistice.

INS, cu aportul direcţiilor teritoriale subordonate, asigură îndeplinirea obligaţiilor României faţă de CE în ceea ce priveşte statisticile oficiale, neexistând până în prezent niciun caz în care statul roman să fie sancţionat pentru neîndeplinirea acestor obligaţii.

Indicatorii statistici pot fi calculaţi doar pe baza datelor statistice primare colectate de către direcţiile teritoriale, astfel că, prin activitatea desfăşurată de către personalul din teritoriu este asigurată continuitatea producerii statisticilor oficiale din toate domeniile, cum ar fi: indicele preţurilor de consum, produsul intern brut, indicatorii pieţei muncii, ai activităţii întreprinderilor, ai comerţului intern şi internațional, ai populaţiei, migraţiei, agriculturii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„CEO Conference” – cum răspunde mediul de afaceri provocărilor anului 2024

Articolul următor
Biroul SoftServe România este localizat în clădirea Charles de Gaulle Plaza din zona centru-nord și are o suprafață utilă de peste 540 mp.

SoftServe România își deschide primul sediu din țară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Nordic Group investește și la Izvin

Nordic Group, una un jucător important în piața distribuției de produse alimentare premium în  rețele Retail, HoReCa și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share