Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Amenzi infime pe șantierele Clujului: 50.000 de euro în o jumătate de an

În perioada aprilie - noiembrie, ITM Cluj a desfăşurat acțiuni de verificare și control a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din construcții, parte din programul său propriu de acțiuni pentru 2023.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a aplicat amenzi de 246.500 lei după 145 de controale la societățile din domeniul construcțiilor.

În perioada aprilie – noiembrie, ITM Cluj a desfăşurat acțiuni de verificare și control a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din construcții, parte din programul său propriu de acțiuni pentru 2023.

ITM Cluj a efectuat 145 de controale la 145 de angajatori din județ, în care au fost dispuse 254 de măsuri pentru neconformitățile constatate. Au fost aplicate 254 de sancțiuni contravenționale din care 68 de amenzi, de 246.500 lei.

“Concluzii desprinse în urma controalelor efectuate sunt de îmbunătățire a condițiilor de muncă și o receptivitate mai bună a angajatorilor cu privire la acordarea echipamentelor individuale de protecție lucrătorilor.

Se constată o creştere a gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor din acest domeniu în obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, mai ales în prevenirea riscului de cădere de la înălțime, riscurilor de surpare a malurilor la lucrările de excavații, de asigurarea de măsuri colective de protecție”, spune Daniel Păcurariu, inspector șef al ITM Cluj.

Pentru ce s-au dat amenzi:

  • Locurile de muncă sunt fără sisteme de protecţie colectivă, balustradele solide, platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica sau opri căderile de la înălţime
  • Lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci)
  • Instruiri incomplete sau neconsemnate în fișele de instruire individuale
  • Platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor prezintă riscuri de accidentare în timpul utilizării și sunt montate fără a avea un proiect tehnic
  • Planul propriu de securitate şi sănătate al șantierului nu este completat şi adaptat în funcţie de evoluţia lucrărilor
  • Angajatorii nu au asigurat condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, specifică locului de muncă şi postului
  • Angajatorii nu au luate măsuri privind informarea lucrătorilor despre riscurile profesionale atunci când în același loc de muncă își desfășoară activitatea lucrători din mai multe întreprinderi sau unități
  • Angajatorii nu dispun de programe de instruire-testare la nivelul întreprinderii sau unităţii, pentru conducătorii locurilor de muncă / lucrători, pe meserii şi activități
  • Angajatorii nu au elaborat instrucţiuni proprii pentru completarea sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și a locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Muzeul Național Brukenthal este sprijinit de JTI cu o sponsorizare de 50 000 euro

Articolul următor
Untold a participat pentru a treia oară la Festivalul Brazilor de Crăciun, organizat de Asociația Salvați Copiii România (SCR).

Bradul Untold, cel mai licitat din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share