Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UBB își face rețea de turism academic. 2,8 milioane € pentru Castelul Arcalia

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj a marcat finalizarea proiectului de reabilitare a Castelului UBB - Arcalia, cu o investiție de peste 14 milioane de lei.
Castelul din Șieu Măgheruș este singurul din Transilvania construit în stil mauro-bizantin | Foto: UBB

Grădinile botanice din Cluj și Sălaj, alături de parcul dendrologic din Bistrița-Năsăud vor intra într-un circuit turistic și de cercetare.

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj a marcat finalizarea proiectului de reabilitare a Castelului UBB – Arcalia, cu o investiție de peste 14 milioane de lei din fonduri europene și fonduri proprii UBB. Au fost prezente autorități locale și județene.

Managerul proiectului, Dan Lazăr, prorector al UBB pentru finanțare, le-a prezentat participanților rezultatele demersului. „Odată reabilitat, Castelul UBB-Arcalia va intra și în circuitul Castelor României, proiect mai larg susținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a spus Lazăr.

„UBB are cea mai puternică prezență academică în județul Bistrița-Năsăud, cu aproape 1.000 de studenți, cu cinci facultăți în extensiile din Bistrița și Năsăud și cu o stațiune științifică la Arcalia.

Stațiunea științifică include Castelul UBB-Arcalia, Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și clădirile anexe pentru cazare, cantină și serviciile administrative. Castelul – construit în sec. XIX cu o arhitectură mauro-bizantină, unică în Transilvania și rară în țară – este acum reabilitat.

Urmează să reabilităm celelalte clădiri, care, deși funcționale, nu se mai ridică la standardele actuale ale stațiunii științifice și ale nevoilor practicii studenților UBB. Apoi să dezvoltăm Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și să dotăm stațiunea științifică cu laboratoare de top în domeniul biologiei / biotehnologiilor și științei / ingineriei mediului.

În final, Stațiunea Științifică Arcalia va face parte dintr-o rețea a UBB  care mai cuprinde Grădina Botanică din Cluj-Napoca, Grădina Botanică din Jibou, Parcul Dendrologic UBB-Arcalia, dedicată turismului academic și cercetării științifice asupra mediului și sustenabilității”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

În 2021, Centrul de Cercetări Biologice (CCB) din Jibou, din subordinea Ministerului Educației a devenit, printr-o hotărâre de guvern, parte a comunității UBB. CCB a trecut în subordinea UBB cu păstrarea personalității juridice a instituției. CCB este o unitate de educație și cercetare care cuprinde și Grădina Botanică Vasile Fati.

Revendicat de urmașii lui Bethlen

Castelul din satul Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș, face parte dintr-un ansamblu alături de alte monumente istorice, fiind clădit la cererea contelui Balasz Bethlen, conform Planiada. Parcul dendrologic are 150 de specii de copaci și se întinde pe 16 ha. Castelul a aparținut unei familii maghiare de grofi. A fost naționalizat de stat, apoi trecut la UBB, care îl folosește drept centru de cercetare și loc de practică pentru studenţi. Ferenc Atzel susținea că e moștenitorul castelului și a vrut să îl revendice în instanță, însă nu a reușit să dovedească descendența directă a contelui Bethlen.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centura suspinelor

Articolul următor
Compania de inginerie și tehnologie Simtel a finalizat, pentru Grunman Energy, cea mai mare centrală electrică fotovoltaică instalată pe acoperișul unei singure clădiri din România: centrul logistic Dedeman Turda.

Cea mai mare centrală fotovoltaică pe o clădire din România: la centrul logistic Dedeman Turda

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share