Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Metroul de Cluj, finanțat prin obligațiuni verzi

Ministerul Finanțelor (MF) a publicat cadrul obligațiunilor verzi al României, document de referință pentru emiterea acestora la nivel suveran pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu și de dezvoltare durabilă ale României. 

Pentru a putea concretiza prima magistrală de metrou din afara Bucureștiului, estimată la peste 2 miliarde €, statul caută alte surse în afara fondurilor europene sau naționale.

Ministerul Finanțelor (MF) a publicat cadrul obligațiunilor verzi al României, document de referință pentru emiterea acestora la nivel suveran pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu și de dezvoltare durabilă ale României.

“Inițiativa reafirmă angajamentul României față de obiectivele de dezvoltare durabilă 2030 și contribuțiile la nivel național în cadrul Acordului de la Paris. Prin emiterea de obligațiuni verzi, ne propunem să promovăm tranziția către o economie mai verde.

Acestea să diversifice și mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat și să atragă investitori care sunt exclusiv sau predominant interesați de instrumente financiare care generează un impact pozitiv asupra mediului înconjurător ori benefic social, respectiv o îmbunătățire a cadrului de guvernanță”, justifică reprezentanții MF.

„Lansarea acestui cadru este un pas esențial în extinderea finanțării pentru întreaga agendă verde din România. Pe lângă potențialul de diversificare a bazei de investitori pentru datoria publică, ne așteptăm ca emisiunea de obligațiuni verzi să catalizeze noi obligațiuni verzi emise de sectorul privat prin crearea unei referințe importante pe piața externă pentru obligațiunile corporative românești.

De la dezvoltarea rețelei de metrou, a căilor ferate și înființarea de noi zone de păduri urbane, toate sunt exemple de proiecte pe care le vom putea finanța prin intermediul investitorilor interesați de acest tip de obligațiuni”, a transmis Marcel Boloș, ministrul finanțelor.

Sprijin extern de la Citibank și HSBC

Cadrul elaborat de Ministerul Finanțelor și aprobat de un comitet interministerial conturează o structură de guvernanță stabilită pentru a asigura selecția proiectelor și utilizarea încasărilor astfel încât să corespundă așteptărilor pieței. Banca Mondială a oferit asistență tehnică pentru constituirea programului de obligațiuni verzi al României.

MF a primit și sprijin extern de la două bănci de investiții internațional (Citi și HSBC). Procesele puse în aplicare pentru program urmează cele mai bune practici internaționale și au fost evaluate de S&P Global Ratings (S&P).

“Opinia evaluatorului extern S&P confirmă alinierea cadrului cu principiile obligațiunilor verzi ale Asociației Internaționale a Piețelor de Capital. Cadrul a fost evaluat drept verde mediu pe baza analizei S&P a proiectelor eligibile, a alocărilor estimate pentru aceste proiecte și a impactului așteptat asupra protecției mediului și a luptei împotriva schimbărilor climatice”, susține MF.

Ce proiecte sunt considerate drept verzi

Cadrul obligațiunilor verzi suverane al României evidențiază angajamentele țării noastre, agenda actuală de mediu, precum și planurile de finanțare verde. Acesta enumeră proiectele eligibile care pot fi finanțate prin emiterea de obligațiuni verzi și categoriile de activități asociate cu beneficii pentru mediu.

Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de producția de energie regenerabilă, eficiența energetică, prevenirea și controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei și a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi și gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii și a utilizării terenurilor.

Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finanțare se numără dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în București și Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România (reședințe de județ, alte orașe cu peste 50.000 de locuitori).

Alte proiecte eligibile sunt reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu directiva UE privind inundațiile și strategia națională de management al riscului de inundații, creșterea eficienței energetice a fondului de clădiri și înființarea de noi zone de păduri urbane. Cadrul definește procesul de evaluare și selectare a cheltuielilor eligibile pentru finanțarea prin obligațiuni verzi, asigurându-se că fondurile atrase sunt direcționate exclusiv către cheltuieli eligibile cu un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Consorțiu turco-francez pentru metroul clujean

Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a fost desemnată drept câștigătoare a licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații, automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică) la magistrala I de metrou Cluj.

Oferta câștigătoare a fost de 9,05 miliarde de lei (fără taxa pe valoarea adăugată). Prima fază prevede nouă stații în reședința de județ, între cartierele Mănăștur și Sopor, pe 7,5 km. Întregul traseu de metrou ușor include 19 stații subterane, cu prelungiri ulterioare spre Florești și Bd. Muncii. În proiect era inclus și un tren metropolitan pe relația Baciu – Apahida – Bonțida. Metroul ar urma să fie funcțional în opt ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Schaeffler preia 30% din acțiunile Vitesco cu scopul fuziunii

Articolul următor

Reşiţa Reductoare şi Regenerabile va contribui la modernizarea transportului feroviar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share