Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alți 100.000 de muncitori străini în 2024, pentru aproximativ 42.150 locuri de muncă declarate vacante în 2023

Serviciul Public de Ocupare al Județului Cluj a răspuns solicitării Organizației Patronale HoReCa Cluj-Napoca și, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, a organizat Bursa Locurilor de Muncă pentru Industria Ospitalității, ca măsură de susținere a mediului antreprenorial.

100.000 de muncitori străini pentru 42.150 locuri de muncă declarate vacante în 2023. Forța de muncă din România se mărește în 2024 cu 100.000 de muncitori străini nou-admiși. Aceștia ar urma să acopere deficitul din piață. Media anuală a locurilor de muncă declarate vacante în 2023 este de aproximativ 42.150 persoane.

Evoluția numărului de locuri de muncă vacante este oscilatorie, cu diferențe semnificative de la un an la altul și de la un trimestru la altul în cadrul unui an.

Din acest motiv, s-a impus măsura acceptării unui contingent anual de muncitori străini pe piața forței de muncă din România. Acesta a evoluat din 2015 până în 2023, de la 5.500 la 100.000 de lucrători nou-admiși, în funcție de deficitul de forță de muncă cu care se confruntă piața.

Pentru al doilea an consecutiv, în 2024, numărul de lucrători străini aprobat de Guvern este de 100.000. Vezi Nota de fundamentare cu privire la hotărârea de guvern

Din anul 2019 s-a înregistrat o scădere continuă a numărului de locuri vacante, în valoare absolută. Media anuală în 2019 a fost de 60.586 locuri, iar media anului următor a ajuns puțin sub 60.000, pentru ca media primelor trei trimestre din 2023 să fie 42.153 locuri vacante.

Anul 2021 a fost momentul în care contingentul lucrătorilor străini aprobat de Guvernul României a depășit numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori.

Probleme cu retenția angajatului pe post

Chiar dacă numărul locurilor de muncă vacante este în scădere, problema retenției angajatului pe post acoperă un număr de locuri de muncă din ce în ce mai mare.

Numărul locurilor de muncă declarate în mod repetat de angajatori, în perioada ianuarie – august 2023, din cauză că nu puteau fi ocupate reprezintă 60% din totalul locurilor de muncă vacante, în creștere față de perioada similară din 2022, când erau 44 puncte procentuale.

Caracterul fluid al resursei umane și imposibilitatea reținerii angajatului pe post s-a manifestat în 2023 în diferite domenii de activitate. A crescut și numărul de sectoare de activitate care înregistrează un deficit major de forță de muncă. Astfel, domeniile pentru care angajatorii au declarat în mod repetat cele mai multe locuri de muncă vacante sunt următoarele:

Rata șomajului s-a stabilizat în perioada 2019 – 2022, înregistrând valori aproximativ asemănătoare între 2,9 – 3,4. Rata șomajului înregistrat reprezintă raportul dintre numărul șomerilor (înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă) și populația activă civilă (șomeri + populație ocupată civilă, definită conform metodologiei balanței forței de muncă).

Deficitul de forță de muncă se manifestă și în contextul implementării proiectelor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și a celor cu finanțare din fonduri structurale europene aferente actualei programări bugetare.

Mai mult, contingentul de lucrători străini nou-admiși acoperă necesitatea de a asigura forța de muncă cerută în sectoarele de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spațiului Economic European sau ai Elveției.

Numărul locurilor de muncă vacante, 2015 – Tr. III 2023
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum se va circula în zona pasajelor din Centrul Civic al Oradiei

Articolul următor
Avem deja multe cereri pentru evenimente care să se deruleze în Castelul Banffy din Răscruci, de la Festivalul Internațional de Film Transilvania, la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Cerere mare pentru castelul din Răscruci. “Vrem să cumpărăm un teren de parcare”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share