Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii campioni la porumb din Transilvania

Au existat zone din țară în care fermierii au recoltat doar câteva sute de kg/ha, dar au existat și zone în care agricultorii au obținut recolte neașteptat de bune ținând cont de condițiile de cultură.

2023 a fost unul dintre acei ani dificili în ceea ce privește culturile de porumb deoarece au fost marcate de secetă și arșiță.

Au existat zone din țară în care fermierii au recoltat doar câteva sute de kg/ha, dar au existat și zone în care agricultorii au obținut recolte neașteptat de bune ținând cont de condițiile de cultură. În acest context, compania Corteva Agriscience anunță fermierii campioni la porumb din Transilvania.

“În anii dificili, cu condiții climatice extreme, este greu să contabilizezi excelența pentru că fiecare fermier și-ar fi dorit cu mult mai mult de la culturile sale. Este de înțeles, iar acest lucru ni-l dorim și noi, de aceea lucrăm constant pentru a aduce pe piață produse care să facă față tuturor provocărilor, iar în final fermierii să aibă profit.

Am spus de multe ori că agricultura este o afacere, iar în afaceri trebuie să iei decizii bune pentru a rămâne profitabil. Atunci când spun decizii, în ceea ce privește agricultura, mă refer și la alegerea hibrizilor potriviți pentru fiecare fermă sau parcelă de teren în parte.

De aceea mă bucur când primim rezultate bune, mai ales în campaniile care ridică provocări, pentru că asta înseamnă că fermierii au ales genetica potrivită pentru zona lor și au luat decizii corespunzătoare pe parcursul vegetației. Se dovedește acest lucru și în cazul agricultorilor din Transilvania și mă bucur să putem prezenta fermieri campioni din această zonă atât la porumb boabe, cât și la porumb pentru siloz.

Îi felicit pe această cale pentru rezultatele obținute, nu doar pe cei pe care îi veți cunoaște în rândurile de mai jos, ci pe toți cultivatorii de porumb care se informează și aleg hibrizii potriviți pentru propria fermă și astfel își asigură și rezultate mulțumitoare la final de campanie”, a declarat Maria Cîrjă – Marketing Manager România, Republica Moldova & Ungaria.

Au existat zone din țară în care fermierii au recoltat doar câteva sute de kg/ha, dar au existat și zone în care agricultorii au obținut recolte neașteptat de bune ținând cont de condițiile de cultură.

Primul fermier campion din Transilvania este Teodor Dorel Dicoiu. Acesta își desfășoară activitatea în județul Alba, localitatea Jidvei, a ales hibridul P9889 și a obținut   14.230 kg/ha. “Din totalul de 350 ha pe care le lucrăm, anul trecut 250 ha au fost semănate cu porumb.

Hibridul P9889 a fost semănat după grâu. Astfel, terenul a fost arat, apoi pregătit cu combinatorul și semănat pe dată 23 aprilie, atunci când am și fertilizat cu îngrășământ 27.13,5.0 – 350 kg/ha. Am erbicidat o singură dată, în data de 10 iunie am fertilizat cu azotat – 150 kg/ha, însă am avut parte de ploi care ne-au ajutat foarte mult.

Atât am administrat în această parcelă și am recoltat în data de 20 octombrie”, a afirmat fermierul campion. Teodor Dicoiu a mai adăugat faptul că în acest an va semăna tot în jur de 250 ha cu porumb și a ales deja hibrizii, printre care și P9889 precum și P9944.

Au existat zone din țară în care fermierii au recoltat doar câteva sute de kg/ha, dar au existat și zone în care agricultorii au obținut recolte neașteptat de bune ținând cont de condițiile de cultură.

Nicolae Csiszer, din localitatea Sânmiclăuș, județul Alba, lucrează 410 ha și a devenit fermier campion datorită hibridului P9978 care i-a oferit o producție de 13.490 kg/ha.

“Am avut porumb pe 250 ha, pe acel teren unde am avut hibridul P9978 am avut lucernă 7 ani, după care am pus grâu un an, mai apoi am pus porumb, deci hibridul a avut parte de un sol bun. Terenul a fost arat, apoi pregătit cu vibrocultorul și am semănat la finalul lunii aprilie, atunci am administrat și îngrășăminte complexe 20.20.0 – 250 kg/ha.

În stadiul de 3 frunze am erbicidat, la prășit am administrat uree 130 kg/ha, după care am administrat un biostimulator și un îngrășământ foliar, acest lucru se întâmpla atunci când plantele aveau 70-80 cm. Am recoltat la finalul lunii octombrie și am fost mulțumit de acest hibrid, motiv pentru care anul acesta l-am ales din nou, dar am ales și alți hibrizi Pioneer precum P9889, dar și un hibrid nou”, a declarat Nicolae Csiszer.

Au existat zone din țară în care fermierii au recoltat doar câteva sute de kg/ha, dar au existat și zone în care agricultorii au obținut recolte neașteptat de bune ținând cont de condițiile de cultură.

Fermier campion la porumb este și Radu Nicoară, din județul Alba, localitatea Sânmiclăuș, care a ales hibridul P9889 și a obținut o producție de 13.232 kg/ha. “Lucrez 500 ha, porumb am avut anul trecut pe 300 ha, dintre care 50 ha au fost cu hibridul P9889, semănat după floarea-soarelui, lucernă sau porumb.

Terenul a fost arat, apoi discuit în primăvară, în general efectuăm această lucrare într-o singură trecere. Semănatul l-am început după data de 10 aprilie, atunci am și fertilizat cu îngrășământ 27.13,5.0  – 270 kg/ha, anul trecut nu am mai dat și a doua fertilizare din cauza prețurilor.

În ceea ce privește erbicidele, am administrat Arigo, au fost sole unde am administrat de două ori, în altele doar o dată. Nu am mai aplicat nimic altceva în cultură și am recoltat la finalul lunii octombrie acest hibrid. Pot spune că am fost mulțumit de producția pe care mi-a oferit-o, de aceea am ales și în acest an 3 hibrizi Pioneer pentru o suprafață de cca. 150 ha, printre care, bineînțeles, și hibridul P9889”, a punctat fermierul campion.

Cu producția de 12.000 kg/ha, obținută cu hibridul P9241, fermier campion a devenit și Kocsis Lehel Botond. Acesta lucrează 25 ha, dintre care 12 ha au fost semănate anul trecut cu porumb.

“Am avut 6 ha cu hibridul P9241 și l-am semănat după lucernă. Terenul a fost arat din toamnă, am administrat în jur de 20 t/ha gunoi de grajd, iar în primăvara am intervenit cu o grapă rotativă într-o singură trecere.

Am avut sămânța tratată, iar la semănat, în 2 mai, am mai fertilizat cu 150 kg/ha îngrășământ 20.20.0, plus nitrocalcar – 150 kg/ha. La 5 zile de la semănat am erbicidat și unde a fost nevoie am mai intervenit și în vegetație. Noi nu avem probleme cu insectele, deci nu am mai administrat altceva.

Am recoltat în prima jumătate a lunii octombrie, am fost mulțumit de producție, de aceea anul acesta am ales hibrizii P9241 și P9074 pentru că sunt stabili, indiferent de apa de care dispunem, tot ne oferă producții bune, iar pentru siloz voi încerca hibridul P0725”, a precizat fermierul campion.

Au existat zone din țară în care fermierii au recoltat doar câteva sute de kg/ha, dar au existat și zone în care agricultorii au obținut recolte neașteptat de bune ținând cont de condițiile de cultură.

Transilvania este una dintre zonele în care se cultivă frecvent porumb siloz, iar agricultorii care se ocupă și cu creșterea animalelor aleg cu încredere hibrizii pentru siloz Pioneer. Unul dintre aceștia este Mihai Moldovan, din localitatea Ciugud, județul Alba. Acesta lucrează 140 ha, dintre care 45 ha le-a semănat anul trecut cu porumb. Hibridul pentru siloz P0725 i-a oferit o producție de 86 tone /ha.

“Cu hibridul P0725 am avut 15 ha, planta premergătoare a fost tot porumbul, astfel că terenul a fost arat și pregătit cu freza în primăvară. În 25 aprilie am semănat și pe rând am fertilizat cu îngrășământ 20.10.5 – 300 kg/ha. Cultura a primit două erbicide, preemergent și postemergent, dar și un biostimulator – 3 l/ha, în stadiul de 4-6 frunze. În același stadiu de dezvoltare am mai fertilizat cu uree – 100 kg/ha.

Aceasta a fost toată tehnologia. Am recoltat la finalul lunii august, iar în acest an voi mări suprafața pe care voi semăna porumb”, a afirmat Mihai Moldovan. Mai mult decât atât, acesta a completat faptul că a fost mulțumit de producția obținută, dar și de hibridul P0275 pe care îl are de mai mulți ani în cultură și-l va alege în continuare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cât costă un bilet de tratament prin Casa Națională de Pensii Publice în 2024

Articolul următor

S-a lansat în licitație publică Centura de Vest a Timișoarei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share