Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum va arăta primul drum expres al Sălajului

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, s-a întâlnit cu directorul general al Direcției Generale Organismul Intermediar pentru Transport din Ministerului Transporturilor, Felix Ardelean, discuțiile vizând detaliile tehnice ale proiectului de construire a Drumului Expres Jibou – Românași.
Propunerea de conectare a drumului expres la Autostrada Transilvania | Foto: CJ Sălaj

Administrația județeană a prezentat schițe cu șoseaua care va uni Autostrada Transilvania (A3) și “Autostrada Nordului”.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, s-a întâlnit cu directorul general al Direcției Generale Organismul Intermediar pentru Transport din Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Felix Ardelean, discuțiile vizând detaliile tehnice ale proiectului de construire a Drumului Expres Jibou – Românași.

Acesta va asigura conectivitate orașului Jibou la nodul de autostradă de la Românași și a localităților din lungul aliniamentului acestei șosele la rețelele principale de transport din România și țările vecine.

“Timpul este prețios, de aceea toate planurile de dezvoltare a județului trebuie accelerate prin întâlniri și discuții care să ducă la implementarea rapidă a proiectelor de investiții atât de importante pentru cetățenii județului Sălaj” a spus precizat oficialul CJ.

Prin funcția pe care o deține, sălăjeanul Felix Ardelean este implicat atât în implementarea proiectului aferent tronsonului Nădășelu – Poarta Sălajului de pe A3, respectiv al Variantei Ocolitoare Zalău Nord, cât și în legătura dintre Jibou și Românași.

În vederea realizării acestui drum expres dintre Jibou și Românași, CJ Sălaj va încheia, în perioada următoare, un acord de parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Dinu Iancu-Sălăjanu și Felix Ardelean au discutat detaliile tehnice ale viitorului drum expres

Parteneriat votat în unanimitate

Consilierii județeni din Sălaj au aprobat, în ședință extraordinară, cu unanimitate de voturi, parteneriatul cu CNAIR pentru concretizarea legăturii dintre localitățile Jibou și Românași, între Autostrada Transilvania (A3) și viitoarea “Autostradă a Nordului”.

“Legătura dintre cele două localități reprezintă conectivitatea orașului Jibou la nodul de autostradă de la Românași. Sectorul va avea profil de drum expres (DX4 – Jibou – Românași), două benzi pe sens și o lungime de 20,5 km. Nodul de la Românași face parte din tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău (km 26) al A3”, a menționat consilierul județean sălăjean Nicolae Olar.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km.

“Autostrada Nordului” este propusă ca drum expres care pornește de la punctul de pe granița cu Ungaria, Oar, Satu Mare. Traseul spre est trece prin apropierea localităților Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei, după care este preconizată o joncțiune cu A7, continuându-și traseul până la Suceava.

Drumul rapid / expres este un drum public cu viteze admise între 50 și 120 km/h, cu benzi de circulație mai înguste, fără bandă de urgență și spațiu de demarcare, cu separator de beton. Viteza maximă pe drumul expres poate scădea, la deal sau munte până la 80 km/h.

Pe autostrăzi se poate circula, în România, cu maximum 130 km/h, acestea fiind înzestrate cu parapet metalic (inclusiv pe margine) și benzi de accelerare / decelerare. Construirea unui DX este cu 30% mai ieftină decât a unei autostrăzi, însă acesta poate să fie transformat ulterior în autostradă, în funcție de trafic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Companiile NTT DATA Romania, Emerson Automation Solutions, BCR și Iulius Mall Cluj au intrat într-un parteneriat cu Facultatea de Științe Politice (FSPAC) Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean.

NTT DATA, Emerson, BCR și Iulius, partenere într-un laborator viu universitar

Articolul următor
“Avem patru oferte depuse pentru proiectarea și execuția pasajului suprateran de la Italsofa”, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Bogdan.

Patru consorții se bat pe pasajul de 15 milioane € de la Italsofa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share