Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apare Muzeul Școlii Medicale Clujene

La ceremonia de inaugurare a Muzeului Școlii Medicale Clujene (MSMC) au participat membri ai comunității academice și locale, Ioan-Aurel Pop și Irinel Popescu, președinte respectiv membru corespondent al Academiei Române.
Muzeul de pe Emil Isac a fost inaugurat de Anca Buzoianu și Ioan Aurel Pop | Foto: UMFIH

Proiectul este realizat din dorința de a conserva și promova moștenirea academică a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH).

La ceremonia de inaugurare a Muzeului Școlii Medicale Clujene (MSMC) au participat membri ai comunității academice și locale, Ioan-Aurel Pop și Irinel Popescu, președinte și membru corespondent al Academiei Române. Muzeul propune vizitatorilor o incursiune în istoria învățământului medical din Cluj, fiind conceput în spiritul unor proiecte inițiate în urmă cu mai bine de un veac.

„MSMC reprezintă nu doar o colecție de exponate și documente, ci și o punte între trecut și prezent, tradiție și inovație. Este un omagiu adus celor care au contribuit la dezvoltarea învățământului medical și cercetării în această regiune. E un testament al angajamentului nostru de a păstra și transmite această bogată moștenire către generațiile viitoare”, a transmis rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.

Ideea înființării unui muzeu dedicat evoluției științei medicale s-a creionat în perioada interbelică. Prin strădaniile profesorului Jules Guiart și ale asistentului său, Valeriu Bologa, fondatori ai Școlii de Istoria Medicinei din Cluj, au fost colecționate diverse obiecte, documente, cărți legate de trecutul medicinei românești.

Vicisitudinile vremii (refugiul Facultății de Medicină la Sibiu în anii celui de Al Doilea Război Mondial, incendiul din anii ’80 care a cuprins clădirea unde erau adăpostite diverse exponate și documente) au afectat colecțiile de istoria medicinei și farmaciei. MSMC se află într-o clădire construită în sec. XIX-lea, cu  semnificație istorică. Aici s-au desfășurat ședințele Consiliului Dirigent (decembrie 1919 – aprilie 1920).

Statuie sculptată de Brâncuși, printre exponate

Colecțiile muzeului sunt valorificate în cadrul a două secțiuni: expoziția permanentă, respectiv expoziția temporară. Expoziția permanentă ocupă cea mai însemnată parte a spațiului vizitabil de către public, fiind organizată în baza criteriului cronologic și tematic.

Primele două săli pun în lumină etapele istorice traversate de școala medicală clujeană începând cu sec. XVIII și până în zilele noastre. Diverse exponate, în original sau facsimil, precum fotografii, documente, medalii, cărți poștale, publicații științifice etc. au menirea de a ilustra evoluția învățământului clujean.

O altă sală găzduiește colecția de aparatură, instrumente medicale, farmaceutice și de laborator utilizate în diferite ramuri ale medicinei pentru diagnostic, tratament sau în scop didactic. Aceasta are rolul de a evidenția practica medicală în sec. XIX-XX. MSMC adăpostește un exemplar al „Ecorșeului” realizat de Constantin Brâncuși, exponat de mare valoare, prima lucrare de acest gen din România.

Sală dedicată lui Iuliu Hațieganu

În muzeu sunt amenajate o prețioasă bibliotecă, cu lucrări de istoria medicinei românești și universale (sec. XVII-XX), cărți din sfera istoriei științelor sau științelor auxiliare istoriei medicinei. Cele mai multe au intrat în patrimoniul Facultății de Medicină în perioada interbelică prin grija profesorului Bologa.

O sală specială, menită să aducă un omagiu celui al cărui nume îl poartă astăzi UMFIH, este dedicată memoriei profesorului Iuliu Hațieganu (1885-1959). Obiecte de mobilier, documente, fotografii, cărți, recompun crâmpeie din biografia acestei distinse personalități.

Primul decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității Românești din Cluj (1919-1920), rector în două mandate (1930-1931; 1941-1944), Hațieganu s-a remarcat printr-o prodigioasă activitate medicală, didactică și socială, impunându-se drept unul dintre cei mai însemnați diagnosticieni ai timpului.

Pe lângă expoziția permanentă, în spațiul dedicat expozițiilor temporare, se organizează evenimente cu tematică diversă, în parteneriat cu alte muzee, universități și instituții culturale. MSMC se află pe str. Emil Isac și poate fi vizitat de luni până vineri, între 09:00-15:00, în baza unei programări prealabile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Podul Oașului – Răsăritului are patru benzi de circulație, pistă de biciclete, trotuare pietonale, sistem de semaforizare inteligent, marcaje aferente, iluminare plăcută de noapte, cu led. Îndeplinește toate standardele unui pod de nivel european.

Liber pe Podul Răsăritului. “Am avut multe “meciuri” cu constructorul”

Articolul următor
Am participat la deschiderea oficială a Consulatului Onorific al Irlandei alături de Excelența Sa, Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România și consulului onorific Simone Pierre O’Mahony.

Noul consulat de la Cluj va superviza afacerile irlandeze în Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share