Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum se restaurează Conacul Szentkereszty – Bethlen

La șase luni de la semnarea contractului de proiectare și execuție, constructorul de la Conacul Szentkereszty - Bethlen avansează cu șantierul, mobilizarea fiind exemplară.
Monumentul istoric din județul Cluj va intra, în curând, în circuitul turistic | Foto: Municipiul Câmpia Turzii

Monumentul istoric din Câmpia Turzii a intrat pe lista obiectivelor cuprinse în cele 12 rute culturale care vor fi reabilitate în România.

“La șase luni de la semnarea contractului de proiectare și execuție, constructorul de la Conacul Szentkereszty – Bethlen avansează cu șantierul, mobilizarea fiind exemplară. Se lucrează atât la interior, cât și în exterior.

Proiectul care are ca scop revitalizarea istorică a municipiului nostru și includerea sa pe harta turistică a României. Valoarea obiectivului este de 5,9 milioane de lei, fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a menționat primarul Dorin Lojigan.

În urma demersurilor întreprinse de municipalitate, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inclus Conacul Szentkereszty – Bethlen pe lista obiectivelor care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale reabilitate prin PNRR. Conacul Szentkreszty – Bethlen este monument istoric al județului Cluj.

Includerea acestuia pe lista obiectivelor pentru reabilitare prin PNRR va genera un alt punct de atracție turistică în Câmpia Turzii. Odată finalizat acest obiectiv, care se adaugă lucrărilor de la Complexul de Agrement La Trei Lacuri, capacitatea turistică a municipiului va crește. „Să fii pe aceeași listă de investiții cu obiective cultural-turistice din România este un lucru extraordinar”, afirmă Lojigan.

Ridicat de baronul Zsigmond Szentkereszty

Conacul s-a ridicat în sec. XIX-lea, în Ghiriș – Aghireș, de către baronul Zsigmond Szentkereszty, alături de care s-a amenajat un lac artificial înconjurat de un mic parc. Lacul comunica printr-un canal cu lacul artificial al conacului învecinat Paget (str. Parcului).

După primul război mondial, acest conac a devenit proprietatea contelui Ödön Bethlen. Conacul a fost folosit, după cel de al Doilea Război Mondial ca local de școală, apoi a devenit clădire anexă a Liceului Teoretic Pavel Dan.

La Câmpia Turzii se lucrează pe șase proiecte cu finanțare prin Programul Operațional Regional, la un proiect cu finanțare de la Compania Națională de Investiții, la un proiect cu finanțare de la CFR Infrastructură, la trei proiecte PNRR și la alte investiții din fonduri proprii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Un grup de fermieri din țara scandinavă a ajuns în județul Cluj la invitația Asociației Grupul de Acțiune Locală Napoca  Porolissum (GAL-NP).

Fermierii finlandezi au vizitat exploatațiile agricole și zootehnice ale Clujului

Articolul următor

Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă, o conferință marca USAMV Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share