Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat două mine din bazinul Valea Jiului și a propus diversificarea activității energetice

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Universității din Petroșani, eveniment organizat în 13 octombrie 2023  în Aula Magna a universității, Ministrul Energiei, care a participat la eveniment, a continuat ziua pe teren, la Lonea și Livezeni, două mine din valea Jiului. 

Comentând evenimentul la care a participat astăzi la Petroșani și apoi vizita efectuată la cele două mine, Sebastian Burduja a reamintit o secvență despre minerii din zonă, notată de scriitorul Geo Bogza.

„Iată o seminţie deosebită de oameni, pe care o cunosc mai demult, care întotdeauna m-a impresionat,” scria în 1947 Geo Bogza despre minerii din Valea Jiului.
„Acești oameni sunt și astăzi aici. Și munca lor este o tradiție pe care trebuie să o prețuim, iar ei sunt exemple de viață și de sacrificiu în fața cărora trebuie să ne înclinăm. Sunt oameni cărora trebuie să le asigurăm un viitor.
Astăzi, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Universității din Petroșani, am ținut să transmit că suntem cu toții datori să construim pentru Valea Jiului. Fără politică în mină, fără politică în Vale. E nevoie de noi toți pentru a face dreptate acestor oameni” a spus ministrul în continuare.

Sebastian Burduja a vizitat două mine

„Tot astăzi am vizitat și Minele Lonea și Livezeni. Mina Lonea funcționează de 150 de ani. Am reușit în ultimele săptămâni să facem o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului, și să salvăm cele peste 2000 de locuri de muncă pe care acești oameni le onorează prin munca lor din fiecare zi. Acest lucru a fost rezultatul unui efort comun: Guvernul României, conducerea companiei, Sindicatul Muntelui, parlamentari și autorități locale. Este nevoie de toți și pe mai departe.
Minerii, după o zi de muncă au mâinile murdare, dar sufletul curat. Alții au mâinile murdare, dar nu de la cărbune, și sufletul la fel de negru. Din cauza unor asemenea indivizi, de prea multe ori nu s-a știut dacă există o zi de mâine pentru Valea Jiului.
Aici sunt oameni muncitori, sunt oameni care iubesc România, sunt oameni care își iubesc familiile și sunt oameni cu credință în Dumnezeu. Aici este locul lor. Nu e loc nici de laude, nici de politică. Este loc de muncă și de a ridica împreună această țară, cu viziune, asumare și curaj” scrie Ministrul Energiei pe pagina sa de socializare.

Producţie de energie verde în valea Jiului

Cu acest prilej, ministrul a afirmat că este important ca activitatea Complexului Energetic Valea Jiului să fie diversificată şi prin producţia de energie verde, obţinută cu panouri fotovoltaice sau cu microhidrocentrale.

„Pentru a avea siguranţă, SEN este nevoie de energie în bandă. Ea nu poate fi asigurată decât de cărbune, de gaz, de energia nucleară sau, pe viitor, de hidrogen – încă sunt costuri foarte mari acolo. Ceea ce este important este să gândim un viitor pentru Valea Jiului şi asta am discutat astăzi cu liderii de sindicat, cu conducerea companiei, şi să gândim proiecte care, practic, diversifică activitatea noii companii, Complexul Energetic Valea Jiului, în zona de energie verde – panouri fotovoltaice, microhidrocentrale şi, de ce nu, pe viitor, şi în zona de energie nucleară, cu aceste reactoare modulare mici. În 2029 România are şansa să fie prima ţară din Europa, şi poate chiar prima ţară din lume, care are un astfel de reactor modular de mici dimensiuni la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. Ulterior, după punerea în funcţiune, vor fi şi alte reactoare modulare de mici dimensiuni, pe amplasamentele pe care le vom decide la momentul respectiv, în funcţie de anumite caracteristici”, a spus ministrul Energiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiectul „Energia E.ON X Via Transilvanica” s-a încheiat cu succes

Articolul următor

75 de ani de la înființarea Universității din Petroșani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share