Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CES 2024 premiază tehnologiile Bosch

Tehnologiile Bosch ajută consumatorii să utilizeze energia în mod sustenabil, oferind soluții pentru mobilitate, clădiri și viața de zi cu zi. Noua tehnologie Bosch care permite autovehiculelor electrice să se conducă singure la stațiile de încărcare primește premiul CES® Innovation de la CTA.

Pe șosea sau acasă, Bosch încurajează electrificarea tehnologiilor și soluțiilor sale pentru utilizarea sustenabilă a energiei și vede hidrogenul ca pe un element cheie pentru satisfacerea nevoilor energetice ale lumii într-un mod neutru din punct de vedere climatic. La expoziția CES® 2024 din Las Vegas, Nevada, compania prezintă tehnologie și aplicații care nu doar pot face viața mai ușoară, mai sigură și mai confortabilă, ci și mai sustenabilă: totul pentru binele planetei noastre. Consumul global de energie s-a dublat în ultimii 50 de ani și continuă să crească cu aproximativ 2 procente în fiecare an. Combustibilii fosili reprezintă în prezent aproximativ 80 de procente din consumul global de energie. Având în vedere schimbările climatice, aceasta reprezintă o provocare majoră.

Tanja Rueckert, membru al consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH

„Pentru a ajuta la satisfacerea viitoarelor nevoi energetice, la nivel global, într-un mod mai eficient din punct de vedere al resurselor, regândim utilizarea energiei și ne concentrăm pe o abordare în două direcții: electrificare și hidrogen. Pentru un viitor cu emisii scăzute, optimizăm utilizarea surselor tradiționale de energie, încurajând electrificarea în domeniul mobilității, clădirilor comerciale și al locuințelor. Și exploatăm surse noi de energie sustenabilă, printre care hidrogenul joacă un rol central”, a declarat Tanja Rueckert, membru al consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH, la expoziția CES 2024 din Las Vegas.

Electrificare mai eficientă datorită tehnologiilor inovatoare Bosch

Electrificarea este deja foarte avansată, în special în sectorul mobilității. Bosch este un furnizor de top de-a lungul întregului lanț valoric al electromobilității, de la cipuri, e-axles și motoare electrice până la tehnologia bateriilor, stații de încărcare și numeroase servicii. O inovație pe care o prezintă compania la CES a fost desemnată câștigătoarea premiului pentru inovație CES® 2024 de către Asociația de tehnologie a consumatorilor (CTA – Consumer Technology Association): încărcarea automată cu valet. Într-o parcare dotată cu un sistem automat de parcare cu valet (automated valet parking), autovehiculele electrice care dispun de această nouă tehnologie se pot conduce singure către un loc de parcare disponibil echipat cu un loc de încărcare.

Prin simpla atingere a unui buton de pe smartphone, un robot încarcă bateria fără nicio altă intervenție umană. După ce încărcarea este completă, autovehiculul efectuează manevre fără șofer către un alt loc de parcare, lăsând locul liber pentru următorul autovehicul. „Combinația unică între încărcarea automată cu valet și parcarea automată cu valet face din Bosch un pionier în cadrul pieței”, a declarat Rueckert, adăugând: „Fiecare pas către mai mult confort în materie de electromobilitate sporește nu doar caracterul atrăgător, ci și gradul de acceptare a acesteia”.

Semiconductoare inovatoare cu carbură de siliciu

Bosch se concentrează pe materialele semiconductoare inovatoare cu carbură de siliciu (SiC), o componentă cheie pentru mobilitatea electrificată. Creșterea electromobilității la nivel mondial duce la o cerere enormă pentru acești semiconductori speciali. Folosind procesele extrem de complexe pe care le-a dezvoltat, Bosch produce cipuri din carbură de siliciu din anul 2021 la fabrica sa de cipuri din Reutlingen, Germania, iar în prezent investește peste 1,5 miliarde de dolari într-o altă fabrică de cipuri din Roseville, California.

Primele cipuri din carbură de siliciu în SUA va începe până în 2026

Această inițiativă va consolida rețeaua internațională de producție de semiconductori a companiei. Obiectivul este începerea producției primelor cipuri din carbură de siliciu în SUA până în 2026 și, astfel, creșterea producției companiei de zece ori în anii următori. Cipurile din carbură de siliciu extind autonomia de deplasare autovehiculelor electrice și asigură o încărcare mai eficientă, deoarece pierderile de energie sunt cu până la 50 de procente mai mici. De asemenea, permit autovehiculului să călătorească mai mult cu o singură încărcare a bateriei: în medie, autonomia este cu până la 6 procente mai mare decât în ​​cazul cipurilor pe bază de siliciu.

 Pompele de căldură optimizează consumul de energie în locuințe

Un alt produs Bosch scos în evidență la CES 2024 este pompa de căldură IDS Ultra, care a fost dezvoltată special pentru America de Nord. Spre deosebire de modelele convenționale, această pompă de căldură oferă o capacitate de încălzire de 100% până la temperaturi exterioare de 5 grade Fahrenheit (minus 15 grade Celsius), și funcționează chiar și atunci când temperaturile ajung  până la până la minus 13 grade Fahrenheit (minus 25 de grade Celsius). Aceasta este o opțiune deosebit de atrăgătoare pentru cei din zone cu climă mai rece care doresc să treacă de la sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili la alternative electrificate. O astfel de trecere contribuie și la reducerea costurilor.

Un boiler electric cu acumulare și o pompă de căldură

De asemenea, Bosch a reușit să aplice tehnologia pompei de căldură într-un domeniu diferit: în Las Vegas, compania prezintă cel mai eficient încălzitor electric de apă caldă de până acum, care este o combinație între un boiler electric cu acumulare și o pompă de căldură și care este de la trei la patru ori mai eficient decât modelele sale tradiționale de pe piață. „Cu soluții ca aceasta, deschidem calea către casele electrificate și contribuim la reducerea costurilor și economia de energie”, spune Mike Mansuetti, președintele Bosch în America de Nord.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Promovarea dialogului intercultural în Transilvania de Nord

Articolul următor

Property Management, o abordare personalizată prin filozofia Rustler

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share