Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Augustin Chiorean, agricultură de succes făcută din pasiune

Agricultura pe meleagurile județului Mureș a fost preluată cu succes de tinerii fermieri, cei care duc mai departe munca începută de părinți și bunici. Un astfel de exemplu îl găsim în comuna mureșeană Crăiești, în persoana lui Augustin Chiorean, administratorul SC Dragoș Ali Agro SRL.

 „Tata a fost cel care s-a ocupat cu agricultura, iar eu am preluat de la el această activitate. Practic, această înclinație către agricultură pot spune că a venit din familie. De la tata am moștenit nu doar numele, ci și dragostea pentru agricultură. Am preluat de la el toată această activitate, iar pe cont propriu am început din 2015”, spune Augustin Chiorean.

După o experiență în străinătate, Augustin Chiorean a decis să revină acasă și să dezvolte un business agricol de succes.

„Tot ce am învățat în domeniul agricol a fost din familie și din ce am văzut în străinătate. Vreme de 13 ani am fost șofer pe camion în afară. Am umblat prin toată Europa și după 13 ani m-am întors acasă ca să fac agricultură. Așa se explică faptul că m-am axat foarte tare pe tehnologie. Am zis că ori fac agricultură cum trebuie, altfel doar mă chinui. De la tatăl meu am preluat o parte din teren și din utilajele rămase. Când am văzut cum lucrează cei din afară, ce utilaje au, am zis să încerc și eu acasă. Și așa încet, încet am început să aprofundez la modul serios munca în agricultură pe cele 270 de hectare pe care le lucrez în momentul de față”, ne-a povestit Augustin Chiorean.

Lecția învățată în afară a cântărit mult când femierul a ales utilajele. Așa se face că parcul de utilaje este unul bine reprezentat, două tractoare noi New Holland, unul de 175 cp și unul de 145 cp, un plug „Gregoire Besson”, semănătoare și instalație de erbicidat Gaspardo, ambele noi, și o combină Case, în plan fiind achiziția unei combine noi, New Holland.

„M-am axat pe utilaje noi în ideea de a face performanță și a merge la sigur cu ele, să fie randamentul maxim. De aceea lucrez singur, mă ajută doar un băiat. Tehnologia și utilajele noi și performante contează enorm de mult în activitatea pe care o desfășor”, spune Augustin Chiorean.

Activitatea de bază o reprezintă cult+ura mare, axată în principal pe culturile de rapiță, grâu și porumb.

„Merg în principal pe culturile de toamnă, rapița, cultivată pe 80-100 de hectare, grâu în jur de 80-90 ha, și ce rămâne pentru primăvară, 50-60 de hectare, acolo pun porumb. Și în această toamnă am mers pe rapiță, iar pentru anul viitor sper să obțin o recoltă în jur de 4 tone pe hectar. În primăvară dacă lași totul, posibil să vină o secetă, în special la porumb, cum a fost în ultimii ani și atunci vei avea rezultate zero. În acest an, la rapiță am scos undeva la 5 tone la hectar. Cu această cultură am ieșit cel mai bine, pot spune. La grâu, producția a fost undeva la 7 tone la hectar, în condițiile în care la noi nu au fost probleme mari cu vremea, a plouat și producțiile nu au avut de suferit, inclusiv la porumb. La momentul de față rapița e semănată, la grâu am început semănatul la începutul lunii octombrie, acțiune care trebuie finalizată cel târziu până în 20-25 octombrie. Porumbul va fi semănat în primăvară, undeva la finele lunii aprilie”, spune Augustin Chiorean.

Pentru viitor, fermierul intenționează să mențină aceleași culturi.

„Voi merge în continuare pe cele trei culturi, rapiță, grâu, porumb. Legat de utilaje, dorința mea este să cumpăr un uscător nou. Dacă vrei să lucrezi cu cereale, ai nevoie de un uscător nou, sigur. Trebuie menționat faptul că ferma pe care o conduc beneficiază și de un spațiu de depozitare cu o capacitate de 1.000 de tone. Cântarul mi-e aproape finalizat, astfel încet, încet închid necesarul de utilaje. Până nu asigur tot ce trebuie nu mă opresc, astfel încât totul să fie asigurat pentru o agricultură durabilă și performantă”, a subliniat Augustin Chiorean.

Familia, esențială în business-ul agricol

Un factor esențial în ce privește climatul favorabil unui business agricol de succes este familia, soția Alina, și copiii Maria Alina și Dragoș Darius, cel din urmă fiind mai apropiat de activitatea agricolă.

„Băiatul are 14 ani, spre bucuria mea, chiar îi place munca în fermă, utilajele, în special tractoarele. Sunt noi, moderne, lucru care face munca mult mai plăcută. Dacă va dori să calce pe urmele mele, va trebui să învețe cu ce se mănâncă agricultura încă de pe acum. Vom vedea după ce termină liceul ce va dori să facă pe mai departe. Totul este să-i placă”, spune Augustin Chiorean.

Alin ZAHARIE

Articol publicat în ediția cu nr. 123 a revistei Transilvania Business.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dactylis Prod Luduș, seriozitate, diversitate și productivitate

Articolul următor

Viitorul orașelor, bazat pe regenerare urbană sustenabilă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share