Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dumitru Chisăliță: România are nevoie de nou model energetic. Am semnat un parteneriat pentru a combate sărăcia energetică

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, spune că există numeroase familii în România contemporană care trăiesc fără acces la energie electrică, aceasta fiind o problemă ascunsă, dar profundă. Chisăliță subliniază incertitudinea economică și lipsa unei strategii clare de tranziție energetică, declarații pe care le-a făcut în cadrul conferinței „Industria Energiei. Energia Industriei. Energia Investițiilor”, organizată de Transilvania Business joi, 16 noiembrie 2023, la Hotel Hilton Sibiu.

Chisăliță pledează pentru o colaborare mai strânsă între societatea civilă, instituțiile statului și comunitățile afectate, pentru a găsi soluții durabile și eficiente. El pune accent pe dialogul și parteneriatul cu comunitățile locale în procesul de tranziție energetică și pe importanța dezvoltării unui nou model energetic, deoarece nu poți integra tehnologiile moderne într-o infrastructură adesea învechită. În esență, viziunea lui Chisăliță este una de progres prin colaborare, inovație și implicare comunitară, însoțită de o abordare realistă și adaptată la contextul și nevoile specifice ale României.

Acesta a oferit exemplul proiectele Asociației, prin care au reușit să electrifice 22 de cătune în trei ani, concentrându-se pe soluții adaptate nevoilor specifice fiecărei gospodării.

Dumitru Chisăliță a menționat că a reușit să convingă Ministerul Energiei pentru semnarea unui parteneriat pentru a combate sărăcia energetică la nivel național, cu scopul de a crea un registru național interactiv și de a identifica soluții concrete și finanțări pentru această problemă.

Chisăliță a vorbit și despre necesitatea unui nou model energetic pentru România, care să fie adaptat realităților secolului XXI și provocărilor tranziției energetice. El critică abordările vechi și insuficiente, susținând că nu este suficient să înlocuim centralele pe cărbune cu panouri fotovoltaice fără o strategie coerentă și fără a lua în considerare funcția unică a fiecărei surse de energie.

„Programul trebuie să identifice aceste imobile, să creeze un registru național interactiv, să mergem în teren și să identificăm soluții concrete, nu din birou, să identificăm pachete concrete de soluții pe care să putem să venim cu finanțări și într-un termen dat să eradicăm această situație. Considerăm că sunt șanse mari ca în următorii ani să ajungem la o normalitate din acet punct de vedere”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alexandra Stoica: “Clădirile publice trebuie să devină eficiente energetic”

Articolul următor

Vlad Ciobanu: Eficiența energetică, foarte importantă la o construcție

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Lacul Ursu – comoara județului Mureș

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat recent finanțarea unui proiect denumit Lacul Ursu – comoara județului Mureș. Evenimentul va…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share