Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Digitalizare în turism: solicitările de autorizare, online

Din ianuarie 2024, solicitările de autorizare în domeniul turismului vor putea fi depuse online, prin intermediul noului sistem informatic – SITUR.GOV.RO. Mai puține drumuri nedorite, mai puține hârtii „în original”.

Noul sistem informatic, funcțional din a doua jumătate a lunii ianuarie, înlocuiește tradiționalele proceduri de depunere fizică a documentelor pentru obținerea autorizațiilor în domeniul turismului. Acest fapt permite unităților de primire, agențiilor sau ghizilor de turism un acces facil la toate etapele acestui proces.

„Vorbim despre o reducere semnificativă a birocrației, care implică o creștere a calității serviciilor oferite, și mai ales despre o experiență îmbunătățită pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri. De un real ajutor ne-a fost și industria de profil care, prin reprezentanții ei, a răspuns pozitiv tuturor apelurilor noastre, în vedea consultărilor și schimbului de know-how,” declară Lucian Ioan Rus, secretar de stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Beneficiile aduse de implementarea sistemului informatic

Mai puține deplasări nedorite – Toată documentația necesară pentru obținerea clasificării pentru structurile de primire turistice, licențelor pentru agențiile de turism, atestatului de ghid sau orice altă autorizație acordată de MEAT va putea fi depusă online, pe SITUR.GOV.RO.

Mai aproape de cetățeni – Sistemul va fi interconectat cu alte sisteme naționale, gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, Oficiul Național pentru Registrul Comerțului, Inspecția Muncii și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, fapt ce va permite obținerea documentelor direct de la autoritățile emitente, la doar un click distanță. Mai mult, experții în autorizare și inspectorii de control vor putea consulta o serie de documente și de informații din portofoliul instituțiilor partenere, respectiv ANAF și IGPR, accesul la bazele de date digitale ale acestora fiind permis datorită protocoalelor de colaborare încheiate.

Transparență – Cetățenii și operatorii vor avea posibilitatea de a urmări stadiul solicitărilor lor în timp real. Această caracteristică facilitează obținerea informațiilor și le permite utilizatorilor să fie mereu la curent cu etapele prin care trece documentația și/sau solicitarea depusă.

Chat cu instituția – Utilizatorii vor putea transmite întrebări, solicitări de clarificări și/sau de informații suplimentare prin intermediul unui sistem de chat integrat, care va putea fi accesat pe SITUR.GOV.RO.

„SITUR.GOV.RO este nucleul reformei digitale din industria turismului și va permite realizarea tuturor proceselor specifice exclusiv online. Mai mult decât atât, vom spune adio și bazelor de date care, până în prezent, le-am afișat public în format excel. SITUR.GOV.RO va centraliza și valida informațiile referitoare la registrele structurilor de primie turistică, ale agențiilor de turism, ghizi de turism. Fiecare utilizator va putea accesa și filtra online toate aceste date, în funcție de o serie de criterii de interes, fapt ce va facilita procesul pentru operatorii economici, care pot identifica parteneriate sau oportunități de dezvoltare,” susține George Bogdan Borună, director al Direcției Control/Direcția Generală de Turism/MEAT.

Poate te interesează și Primarul Gheorghe Damian: După atâția ani de la pandemie, instituțiile statului încă mai cer hârtii ,,în original”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primul camion electric din Ardeal, parcat sub Autostrada Transilvania

Articolul următor

ORSE: Sărăcia energetică de vară, un risc în creștere pentru persoanele vulnerabile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Topul universităților din România pe 2023

Ministerul Educației Naționale a făcut public Metarankingul Național aferent anului 2023. În exercițiul de metaranking specific anului 2023,…
Citeste mai mult

UMF Cluj Technology Transfer Days

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca revine pentru a treia oară cu evenimentul UMF Cluj Technology…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share